Sanitat

L’Hospital Clínic incorpora una nova tècnica no invasiva d’estimulació magnètica transcranial per a tractament del dolor crònic

09/03/2024
L’Hospital Clínic incorpora una nova tècnica no invasiva d’estimulació magnètica transcranial per a tractament del dolor crònic
  • Està indicada per a pacients amb dolor mantingut de llarga evolució
  • S’utilitzen camps magnètics que estimulen àrees específiques del cervell per a aconseguir modificar el senyal del dolor i modular-lo

La Unitat del Dolor de l’Hospital Clínic Universitari de València ha incorporat a la seua cartera de servicis una nova tècnica no invasiva per al tractament del dolor crònic, que permet una millora en la qualitat de vida dels pacients.

Es tracta d’estimulació magnètica transcranial per a modificar el senyal del dolor que arriba al cervell i modular-lo. Esta tècnica de neuromodulació no invasiva s’afig a la teràpia transcranial de corrent directe, que s’està duent a terme a la Unitat del Dolor des de fa poc més d’un any. Tots dos processos tenen l’objectiu de modificar la transmissió neuronal, però l’estimulació magnètica transcranial és una tècnica que actua més profundament en la zona de l’escorça cerebral i té indicacions en casos de dolor més complex que la de corrent directe.

Esta nova tècnica està indicada per a pacients amb dolor mantingut de llarga evolució. El coordinador de la Unitat del Dolor de l’Hospital Clínic, Carlos Tornero, ha explicat en què consistix: “Utilitzem camps magnètics per a estimular àrees específiques del cervell. Es realitza col·locant una bobina en la zona del cuir cabellut que transmet uns impulsos magnètics que provoquen una despolarització de l’escorça superficial, aconseguint una neuromodulació del dolor”.

En funció del protocol aplicat es requerixen un nombre determinat de sessions que es personalitzen sobre la base de la patologia dolorosa del pacient. Este nou procediment presenta múltiples avantatges, com, per exemple, que és una tècnica no invasiva, és indolora, no requerix anestèsia i es realitza de manera ambulatòria, sense necessitat d’ingrés.

“Permet disminuir la intensitat del dolor i, amb això, disminuir la presa d’analgèsics potents per via oral, la qual cosa millora la qualitat de vida”, ha assenyalat Tornero. “Les indicacions més habituals per a esta mena de procediments són el dolor neuropàtic, la fibromiàlgia, el dolor generalitzat i les migranyes”, hi ha afegit.

La posada en marxa de la tècnica ha sigut coordinada per Carlos Tornero, especialista en anestesiologia i cap de la Unitat del Dolor, actual president de la Societat Espanyola de Neuromodulació i coordinador autonòmic del Pla valencià contra el dolor, en col·laboració amb Paula Cases i Nicolás Peñaranda, del Servici de Neurofisiologia.

Més de 6.000 consultes a l’any sobre dolor crònic

La Unitat del Dolor de l’Hospital Clínic de València ha sigut pionera en l’aplicació de tècniques de neuromodulació no invasiva, realitzant tant teràpia transcranial de corrent directe com la recentment incorporada estimulació magnètica transcranial. És una unitat multidisciplinària integrada per diversos professionals sanitaris, entre els quals hi ha metges anestesiòlegs, metges de família, neurofisiòlegs i psicòlegs.

La Unitat atén cada any més de 6.000 consultes relacionades amb dolor crònic i s’hi realitzen més de 2.500 tècniques intervencionistes per a tractar-lo. Ha anat incorporant en els últims anys els últims avanços en tractament del dolor, com ara neuromodulació medul·lar i ganglionar, epiduroscòpia, tècniques intradiscals, neuromodulació no invasiva, etc.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Carlos Tornero, coordinador de la Unitat del Dolor de l’Hospital Clínic

Carlos Tornero, coordinador de la Unitat del Dolor de l’Hospital Clínic