Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Transport públic

Metrovalencia oferix durant cinc dies consecutius servici ininterromput de metro i tramvia en Falles, des de la ‘plantà’ a la ‘cremà’

11/03/2024
Pradas visita tallers Metrovalencia
  • Salomé Pradas ha visitat les instal·lacions d’FGV a València Sud per a conéixer el dispositiu especial previst per l’empresa
  • El pla especial millora la freqüència de pas en els moments de més demanda, com mascletaes o castells de focs artificials
  • El nombre de places que es facilita als usuaris en les principals jornades festives supera els cinc milions

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat que “Metrovalencia facilitarà la mobilitat de manera ininterrompuda durant cinc dies seguits, des de la plantà fins a la cremà, els principals dies de Falles”.

Pradas, qui ha visitat este dilluns les instal·lacions de València Sud, ha mantingut una trobada amb el director gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Alfonso Novo, i l’equip directiu de l’empresa per a conéixer els detalls del dispositiu especial previst. A més, en els tallers de València Sud ha comprovat els treballs de manteniment que es duen a terme en les unitats de metro amb la finalitat de posar a punt estos vehicles.

La consellera ha explicat que “FGV fa un gran esforç humà i tècnic durant estos dies que permet garantir la mobilitat entre els diferents punts de la ciutat i l’àrea metropolitana”, per la qual cosa ha agraït “el treball de planificació, operativitat, manteniment, seguretat i atenció al client fet per tots els departaments implicats” de l’empresa pública.

En paraules de Pradas, “amb el pla especial previst es millora la freqüència de pas en els moments de major demanda, com les mascletaes, castells de focs artificials o l’ofrena, al mateix temps que es prolonga el servici durant les nits d’eixos dies i, per tant, hi haurà servici ininterromput de 120 hores en els principals dies de festa”.

Metrovalencia ha programat 11.875 metros i tramvies estos dies, que recorreran en el seu conjunt 695.978 quilòmetres, la qual cosa equival a fer 17,3 voltes al món. En total, es posaran a la disposició dels usuaris més de cinc milions de places per a cobrir els multitudinaris desplaçaments que es preveuen en les cinc principals jornades festives.

Enguany, la novetat en el metro són els reforços diürns durant el cap de setmana 16 i 17 de 10.30 a 21.00 hores per a facilitar els nombrosos desplaçaments que es preveuen, mentres que en el tramvia és el reforç de la línia 10 en la Nit del Foc, especialment en la parada de Ciutat Arts i Ciències-Justícia.

“La previsió de viatgers en estos cinc dies de servici ininterromput és arribar als 2,5 milions de desplaçaments, la qual cosa obliga a posar en circulació la pràctica totalitat de metros i tramvies disponibles i comptar amb un gran dispositiu humà en tots els àmbits de gestió implicats, com ara el post de comandament, atenció al client, tallers, manteniment d’instal·lacions, neteja i seguretat”, ha destacat Pradas.

Este servici evitarà 1,1 milions de desplaçaments de vehicles privats per València i la seua àrea metropolitana, la qual cosa contribuirà a deixar d’emetre 1.568 tones de CO₂ a l’atmosfera i estalviar 653.348 litres de combustible, equivalent a 1.053.850 euros.

Pradas ha recordat també que “en estes Falles, l’Abonament Jove Temporal permet viatjar de manera gratuïta en Metrobús, Metrovalencia i EMT als menors de 31 anys i es manté la reducció del 50 % en tots els títols multiviatge per a la resta de persones usuàries”.

Reforç en atenció al client i seguretat

Amb la finalitat d’ampliar la dotació de personal destinada a l’atenció al client, FGV ha incorporat 120 nous agents d’estació de manera temporal per a prestar servici al llarg de la xarxa de Metrovalencia durant la celebració de les Falles. Del total dels treballadors, 80 van destinats a les línies de metro i 40 a les de tramvia.

Per a qualsevol consulta, els clients poden acudir, personalment, als Espais del Client  de Colón, Xàtiva i Alacant, al Centre d’Atenció al Client de Benimaclet o als Punt del Client d’Empalme, Àngel Guimerà, i Mislata, que durant estos dies també amplien el seu horari.

Els missatges informatius que se sentiran per megafonia en les estacions es podran escoltar en tres idiomes, castellà, valencià i anglés, a causa del caràcter internacional de les Falles en un intent per facilitar la seua comprensió als nombrosos estrangers que utilitzaran el metro i tramvia durant les festes. En les pantalles de les màquines automàtiques de títols de transport i en els teleindicadors de les andanes es pot també llegir els avisos en trilingüe.

En matèria de seguretat s’incorporen un centenar de vigilants que se sumen al dispositiu habitual previst per Metrovalencia, al llarg de tota la xarxa. En estos dies també s’amplia la col·laboració amb els diferents efectius dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat.

Tancament de Xàtiva i Colón

Les estacions de Xàtiva i Colón romandran tancades al públic durant la disparada de mascletaes dels principals dies festius de Falles, del 16 al 19 de març, seguint les recomanacions realitzades per la Junta de Seguretat de la Subdelegació del Govern.

L’horari de tancament serà de 12.30 a 14.30 hores i l’objectiu és evitar aglomeracions que suposen qualsevol tipus de risc per als ciutadans i visitants que per milers es concentren en el centre de València per a disfrutar de les tradicionals mascletaes.

Metrovalencia recomana als seus clients que utilitzen estacions alternatives per a eixos dies (Alameda, Plaça Espanya, Bailén i Àngel Guimerà, segons orígens), s’informen de les mateixes a través de la web www.metrovalencia.es i xarxes socials, i seguisquen en tot moment les indicacions de megafonia, teleindicadors i del personal d’FGV distribuïts per la xarxa.

Cal recordar que, del 15 al 19 de març, no està permés el transport de bicicletes ni patinets en tota la xarxa, que es recomana que les cadires infantils es pleguen dins de les instal·lacions i que està prohibit transportar o disparar material pirotècnic, fumar, consumir begudes alcohòliques o estupefaents, així com accedir amb globus per a evitar possibles contactes amb la catenària.

 

Galeria d'imatges