Agricultura, Ramaderia i Pesca

El Consell és informat de la compra urgent de 120.000 vacunes contra la llengua blava per a la cabanya ramadera de la província d’Alacant

12/03/2024
  • S’han inoculat fins hui més de 15.000 dosis en oví i boví
  • No s’han detectat més animals amb simptomatologia a la Comunitat Valenciana

 

 

El Ple del Consell ha pres nota de la declaració d’emergència de la compra de 120.000 dosis de vacuna contra el serotip 4 del virus de la llengua blava, adoptada per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca el 22 de febrer.

Els vials adquirits s’estan destinant a la vacunació obligatòria de tots els animals majors de tres mesos d’edat de les espècies ovina i bovina a la província d’Alacant, així com a la vacunació voluntària en l’espècie caprina.

La compra es va adjudicar a l’empresa Laboratoris Syva per un import de 0,23 euros per dosi (2 ml) més IVA (10 %), la qual cosa suposa un total de 30.360 euros, IVA inclòs, i amb un termini d’execució del contracte d’un mes.

La malaltia es va detectar en una explotació de boví del municipi d’Orihuela el passat 8 de febrer, i immediatament la Conselleria va començar a actuar en l’adopció de mesures i adquisició de vacunes.

Ha sigut d’importància crucial actuar de manera ràpida per a completar la pauta de vacunació en el major nombre d’animals almenys 21 dies abans de l’inici del període d’activitat del mosquit vector.

La vacunació es va iniciar fa diverses setmanes, i fins ara s’han inoculat més de 15.000 dosis, la major part en explotacions ramaderes agrupades en les agrupacions de defensa sanitària (ADS).

La llengua blava o febra catarral ovina és una malaltia causada per un virus del gènere Orbivirus de la família Reoviridae que afecta els remugants tant domèstics com salvatges i es transmet mitjançant la picada d’unes certes espècies de mosquit del gènere Culicoides.

No afecta les persones, però pot produir danys en la cabanya ramadera, ja que afecta la producció de carn i llet i limita els moviments i el comerç d’animals de les àrees suspeses.

Es tracta d’una malaltia de declaració obligatòria, i la seua notificació ha de ser immediata en el cas que es detecte en una zona o compartiment sense la malaltia.

La Conselleria manté a la província explotacions ‘sentinel·la’ on s’està controlant l’entrada del virus a estes i, per tant, la possible difusió de la malaltia cap al nord de la província. No s’han detectat més animals amb simptomatologia a la Comunitat Valenciana.