Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Alliberen més de 600 amfibis autòctons per a reforçar la seua presència als parcs naturals de la serra d’Espadà, Mariola, Túria, Calderona i Sot de Chera

16/03/2024
Alliberen més de 600 amfibis autòctons per a reforçar la seua presència als parcs naturals de la serra d’Espadà, Mariola, Túria, Calderona i Sot ...
  • El director general de Medi Natural destaca que s’han reintroduït 480 exemplars d’ofegabous i 130 granotes en 14 punts d’aigua

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha procedit a la solta de més de 600 amfibis autòctons per a reforçar la seua presència als parcs naturals de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència als de la serra d’Espadà, Mariola, Túria, Calderona i Sot de Chera.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida, ha indicat que en 2023 “s’han alliberat un total de 480 exemplars d’ofegabous i 130 granotes en 18 soltes i en 14 punts d’aigua”.

Les soltes s’han dut a terme principalment pel personal del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP), els parcs naturals de la Comunitat Valenciana i agents mediambientals i, en alguns casos, en col·laboració amb altres entitats.

Estos treballs donen continuïtat al projecte LIFE Amfibis, així com al Pla d’acció per a la conservació d’hàbitats aquàtics d’interés per a la conservació de la biodiversitat.

Per a Mèrida, “estes actuacions són rellevants en la mesura que hem donat a conéixer els amfibis autòctons al públic en col·laboració amb diferents col·lectius; hem aconseguit que molta gent s’implique, i, fins i tot, que des d’ajuntaments, associacions i fundacions es facen tolles a propòsit per a alliberar els exemplars que es crien als centres de la Generalitat”.

Durant 2023, s’ha fet mostreig en un total de 40 punts d’aigua, 12 dels quals són reserves de fauna silvestre. A estos espais s’han sumat quatre noves poblacions d’ofegabous, tritó catalogat com a vulnerable, i s’ha detectat també la granoteta de Sant Antoni, espècie que no es trobava a la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, la Fundació Oceanogràfic ha marcat 96 exemplars d’ofegabous amb xip en tres localitats del medi natural, on se n’han recuperat tres, marcats en anys anteriors, la qual cosa ha permés obtindre una valuosa informació sobre creixement, longevitat i desplaçament dels exemplars.

A més, durant este any s’han erradicat les espècies exòtiques de dos tolles (Culla i Vilamarxant). Després de l’eliminació de més de 50.000 peixos exòtics, s’hi han reintroduït exemplars d’ofegabous.

El director general ha explicat que “han participat en les soltes i les tasques de conservació d’amfibis més de 400 persones i onze entitats, accions que s’han dut a terme als parcs naturals de la serra de Mariola, Túria, la serra d’Espadà, la serra Calderona i Chera/Sot de Chera, a més d’altres enclavaments fora dels parcs en els quals es treballa amb associacions i fundacions”.

Nou espècies d’amfibis

La Comunitat Valenciana té nou espècies d’amfibis, tres de les quals incloses en l’última revisió del Catàleg valencià d’espècies de fauna amenaçada: ‘en perill d’extinció’ l’escassa granota pintada meridional (Discoglossus galganoi), i com a ‘vulnerable’ el gripau d’esperons (Pelobates cultripes) i l’ofegabous (Pleurodeles waltl), del qual es realitza reproducció en captivitat des de 1996 a les instal·lacions del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP).

Galeria d'imatges