Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Xarxa d’emancipació

La Comissió Europea s’interessa per les oficines Mentora Plus de la xarxa d’emancipació per a jóvens extutelats de la Generalitat

12/03/2024
La Comissió Europea s’interessa per les oficines Mentora Plus de la xarxa d’emancipació per a jóvens extutelats de la Generalitat
  • La directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic participa en una trobada europea per a presentar les oficines Mentora Plus
  • La xarxa d’emancipació de la Comunitat Valenciana disposa de 38 llars amb un total de 182 places i 13 oficines Mentora

 

La directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Elena Albalat, ha participat en un esdeveniment organitzat per la unitat geogràfica de la Comissió Europea a Grècia per a explicar la finalitat i funcionament de les oficines Mentora Plus de la xarxa d’emancipació per a jóvens que arriben a la majoria d’edat i deixen d’estar tutelats per la Generalitat, així com per a jóvens que es troben en situació de vulnerabilitat.

La trobada en línia ‘Centres comunitaris finançats a través de Fons Socials Europeus’ ha tingut lloc este dimarts en el context del nou model de prestació de servicis socials que estan implementant a Grècia, amb la presentació de centres comunitaris i recursos d’alguns estats membres.

Durant la intervenció d’Espanya, la directora general i els professionals de les oficines Mentora han detallat el model d’emancipació de la Generalitat i el funcionament d’este recurs destinat a donar suport i orientar en el període de transició a la vida independent i autònoma de la població jove que, per la seua situació de vulnerabilitat o perquè es troben en risc d’exclusió social, requerix una atenció especialitzada d’acompanyament i seguiment.

Elena Albalat ha assenyalat que les oficines Mentora formen part d’una xarxa d’emancipació que s’adapta a “les circumstàncies de cada persona jove atesa” i, en este sentit, ha destacat la importància que l’Administració “acompanye estos i estes jóvens en un moment en el qual estan construint el seu projecte de vida i en el qual la Generalitat vol estar al seu costat”.

Xarxa d’emancipació

La xarxa d’emancipació de la Generalitat està conformada actualment per 38 llars d’emancipació amb un total de 182 places i per quatre oficines Mentora i nou oficines Mentora Plus.

L’any 2023 van ser ateses en estos recursos un total de 2.183 persones jóvens, de les quals 336 ho van ser en les llars d’emancipació, 768 en les oficines Mentora i 1.079 en les oficines Mentora Plus.

Les persones destinatàries de les oficines Mentora són persones jóvens extutelades per la Generalitat d’entre 18 i 25 anys, o bé de 16 a 18 i encara tutelades per l’Administració autonòmica o que han finalitzat una mesura judicial i que ho requerisquen per a completar el seu procés d’inclusió social i laboral.

D’altra banda, hi ha nou oficines Mentora Plus a la Comunitat Valenciana, on s’atén, a més de persones jóvens extutelades, persones jóvens entre 15 i 25 anys que, per la seua situació de vulnerabilitat o per trobar-se en risc d’exclusió social, requerixen una atenció especialitzada d’acompanyament, seguiment i orientació per a la seua autonomia personal o inclusió social i laboral.

L’accés al programa és tant per a xics i xiques que residixen en llars d’emancipació com per als que estan fora d’esta xarxa, i inclou en tots els casos un procés d’atenció individualitzada i adaptada a les característiques personals de cada jove.

Aquelles persones jóvens que residixen en la xarxa de llars d’emancipació reben, a més, allotjament i desenvolupament personal, i se’ls garantix una adequada prestació dels servicis de manutenció, vestuari, higiene i seguiment sanitari.

L’objectiu del projecte d’emancipació és donar suport al seu procés de transició a la vida adulta fins com a màxim els 25 anys, i sempre que hi haja un compromís i actitud d’esforç per a la seua plena inserció social i laboral i autonomia personal.

Cal destacar que l’atenció de les oficines Mentora té caràcter ambulatori i es treballa conjuntament amb les llars d’emancipació. A través d’estes s’oferix atenció legal i administrativa; suport psicològic, atenent tant aspectes emocionals com psicològics; assessorament i acompanyament de cerca d’ocupació i adequació laboral; seguiment socioeducatiu de manera coordinada i conjunta amb els servicis socials municipals i atenció a la diversitat familiar i sexual.

 

Galeria d'imatges