Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Transport públic

Metrovalencia facilita la connexió amb metro de les deu principals localitats metropolitanes amb el centre de València en menys de 20 minuts

16/03/2024
Campament
  • Torrent Avinguda i Paterna connecten amb Plaça Espanya en 19 i 17 minuts, respectivament
  • Alboraia Peris Aragó i Burjassot enllacen amb Xàtiva en 12 minuts i Mislata, en 8 minuts
  • Metrovalencia té estacions als voltants de les nou falles de categoria especial

El servici de metro de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) s’erigix durant la celebració de les Falles en el transport idoni, no solament per a moure’s per la ciutat de València, sinó per a desplaçar-se des de les diverses poblacions de l’àrea metropolitana fins al cor de les festes, el centre urbà, lloc pràcticament inaccessible per al trànsit rodat, ja que en estes dates hi ha 500 carrers tallats al pas de tota mena de vehicles.

A més d’esta conjuntura, es dona la circumstància dels temps competitius que Metrovalencia oferix als seus usuaris, ja que les principals deu poblacions de l’àrea metropolitana (Torrent, Paterna, Quart de Poblet, Mislata, Alboraia, Manises, Burjassot, Godella, Paiporta i Picanya) es poden comunicar en menys de 20 minuts amb el centre de València.

D’esta manera, l’estació de Xàtiva, la primera en el rànquing d’usuaris, tant en Falles com la resta de l’any, enllaça en 19 minuts amb la de Manises, 14 amb la de Quart de Poblet, 12 amb la d’Alboraia Peris Aragó i només en 8 minuts amb la de Mislata.

De la mateixa manera, l’estació de Plaça Espanya, la tercera en volum de viatgers durant les Falles, comunica en 19 minuts amb la de Torrent Avinguda, 17 amb la de Paterna, 15 amb la de Godella, 13 amb la de Picanya, 12 amb la de Burjassot i 11 minuts amb la de Paiporta.

Cal assenyalar que FGV connecta amb la seua xarxa 35 municipis metropolitans amb València i que el percentatge de desplaçaments que tenen l’origen i/o la destinació en algunes d’eixes poblacions és del 34,4 %, més d’un de cada tres, la qual cosa representa un total de 31,1 milions de viatgers.

Amb metro als actes

Metrovalencia connecta gran part dels llocs on es desenvolupen actes festius, des de les mascletades (Xàtiva, Colón, Bailén, Àngel Guimerà, Plaça Espanya i Pont de Fusta), fins a la Cremà de la plaça de l’Ajuntament (Xàtiva, Colón, Bailén, Àngel Guimerà, Plaça Espanya i Pont de Fusta).

També es pot acudir a la Cavalcada del Ninot (Xàtiva, Colón), els castells de focs artificials (Ciutat Arts i Ciències - Justícia), l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats (Pont de Fusta, Colón, Xàtiva, Àngel Guimerà i Plaça Espanya), les corregudes de bous (Xàtiva, Bailén i Plaça Espanya) i la Nit del Foc (Ciutat Arts i Ciències - Justícia).

Falles de categoria especial

La xarxa de Metrovalencia, composta per 161 quilòmetres de longitud, 146 estacions i parades, sis línies de metro i quatre de tramvia, acosta la ciutadania i els visitants a les falles de categoria especial, així com a la municipal situada a la plaça de l’Ajuntament.

D’esta manera, es poden desplaçar fins a la falla Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal des de l’estació de Plaça Espanya; la falla de la Plaça del Pilar, des d’Àngel Guimerà; la falla L’Antiga de Campanar, des de Campanar, i la falla Na Jordana, des de l’estació del metro de Túria o la parada del tramvia de Pont de Fusta.

Si la destinació són les falles Cuba - Literato Azorín o Sueca - Literato Azorín, l’estació més pròxima és Bailén, mentres que si la direcció és cap a Regne de València - Duc de Calàbria o Almirante Cadarso - Conde Altea, la millor opció és l’estació de Russafa de la línia 10. Per a completar el recorregut per les nou falles de categoria especial, la d’Exposició - Misser Mascó-Arévalo Baca és fàcilment visitable des de l’estació d’Alameda.

Finalment, per a contemplar la falla municipal de la plaça de l’Ajuntament, fora de concurs, i les mascletades que es disparen tots els dies a les 14.00 hores, les estacions més pròximes són Xàtiva, Colón, Plaça Espanya, Àngel Guimerà i Bailén.

Galeria d'imatges