Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Perspectiva de gènere

Habitatge reedita en valencià i en anglés una guia amb criteris de gènere per al disseny i la contractació pública d’habitatge

16/03/2024
Habitatge reedita en valencià i en anglés una guia amb criteris de gènere per al disseny i la contractació pública d’habitatge
  • L’edició d’enguany completa la publicada en castellà en 2022, que ha tingut un gran acolliment tant local com internacional
  • El llibre establix mesures d’igualtat entre dones i hòmens en l’urbanisme, l’arquitectura i el transport

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha reeditat en valencià i en anglés la publicació ‘Projectar els espais de la vida quotidiana. Criteris de gènere per al disseny i contractació pública d’habitatge’, que aborda la construcció d’edificis i d’habitatges des de la perspectiva de gènere.

La directora general d’Habitatge, Ana Caballer, ha explicat que l’objectiu d’esta nova edició ha sigut completar la publicació que va veure la llum el febrer de 2022 en la seua versió en castellà i ampliar-ne la difusió i l’abast amb el llançament de l’obra en valencià i en anglés “per l’interés que ha suscitat la guia en l’àmbit acadèmic i professional, tant nacional com internacional”.

Caballer ha assenyalat que esta nova aposta per part del Consell “impulsa el lideratge de la nostra comunitat autònoma en l’aposta per una arquitectura de qualitat, centrada en les necessitats de les persones, les cures i la vida quotidiana”.

La publicació aporta recomanacions per a integrar aspectes rellevants en l’arquitectura residencial que fomenten la generació d’espais amables en els entorns domèstics, en el seu equipament i en els elements d’urbanització adscrits a l’edifici.

Segons ha indicat la directora general, l’objectiu últim d’esta guia és contribuir a la igualtat entre dones i hòmens a través de les “polítiques de transversalitat de gènere en els espais habitables i urbans”.

L’obra oferix un conjunt de propostes innovadores per a la seua consideració en els processos de licitació i de redacció de projectes impulsats per la Generalitat. De fet, ja s’ha tingut en compte en els projectes pilot impulsats per la Direcció General d’Habitatge en les seues diverses fases: concurs de projectes, projecte bàsic i d’execució.

Es tracta d’una ferramenta que proporciona directrius, suggeriments i recomanacions per a integrar les dimensions de gènere i els valors de l’equitat residencial, que pot servir als i les professionals que treballen en l’àmbit de l’arquitectura, tant en el sector públic com en el privat.

Entre les recomanacions que arreplega la guia es troba la dotació de més superfície o volum als espais associats a les cures, que afavorisca la corresponsabilitat en la conciliació familiar; afavorir la versatilitat dels habitatges, o replantejar les relacions espacials o de jerarquia entre les diverses estances de l’habitatge.

La directora general d’Habitatge ha posat l’accent en la valoració de la guia editada per la Generalitat tant a la Comunitat Valenciana com en altres regions d’Espanya i organismes internacionals, de fet ja s’ha utilitzat com a llibre de text en diverses escoles d’arquitectura pel seu enfocament didàctic, i també com a manual de suport al disseny arquitectònic de l’habitatge entre molts professionals del sector.

Inés Sánchez de Madariaga i Inés Novella Abril són les autores d’esta guia que es pot consultar en la web de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge.

Galeria d'imatges