Sanitat

L’Hospital La Fe crea la primera unitat específica d’infermeria perfusionista d’Espanya

13/03/2024
L’Hospital La Fe crea la primera unitat específica d’infermeria perfusionista d’Espanya
  • Els perfusionistes són personal d’infermeria que intervenen en les cirurgies on es requerixen parar les funcions del cor i pulmó
  • La unitat compta amb un total de set professionals acreditats en l’àmbit europeu que tenen una formació altament especialitzada

 

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe disposa de la primera unitat de perfusió de tota Espanya, una competència de la infermeria que requerix una alta especialització. Està formada per un total de cinc infermeres i dos infermers amb eixa qualificació.

Els i les perfusionistes s’encarreguen de fer la circulació extracorpòria en les cirurgies cardíaques, així com en qualsevol cirurgia que requerisca parar les funcions de cor i pulmó. És a dir, la unitat participa sempre que el pacient siga sotmés a una intervenció per lesions cardiocirculatòries en la qual siga necessari mantindre i controlar l’adequada circulació de la sang, i, per tant, substituir la funció cardíaca i/o pulmonar durant la cirurgia.

La unitat de La Fe, integrada dins de l’àrea quirúrgica, actua com a unitat de referència, suport i assessorament en el camp de la perfusió en el Departament de Salut València-La Fe.

La coordinadora de la unitat, María José Puig, ha explicat que “la cirurgia extracorpòria es veu influenciada per nombrosos factors de risc i alhora llança gran quantitat de dades, tant fisiològiques com tècniques, impossibles de manejar sense un tractament informàtic d’estos. Som els i les perfusionistes els encarregats de gestionar, historiar i arxivar la informació”.

Les infermeres perfusionistes estan obligades a acreditar-se en l'àmbit europeu a través de l’European Board of Cardiovascular Perfusion i a Espanya, només hi ha un màster específic sobre perfusió de la Universitat de Barcelona i un altre a la Universitat Autònoma de Madrid, ha assenyalat la directora infermera de La Fe, Ana Regueira.

A més de la capacitat assistencial, este col·lectiu d’infermeres ha de complir amb altres requisits de gestió i administració, tant de recursos materials com humans. Així mateix, és fonamental la formació continuada, la docència i la investigació, ja que la perfusió està en contínua evolució com moltes altres ciències.

“Disposar d’esta unitat específica és fonamental per a donar resposta a l’augment del nivell de complexitat de les intervencions que realitzem en un hospital com el nostre, que sempre està entre els que més trasplantaments d’òrgans fem en tot el país”, ha destacat el gerent de La Fe, José Luis Poveda.

Pacients que requerixen infermeria de perfusió

L’equip de perfusionistes participa en l’atenció a pacients de cirurgia programada o urgent en les quals es preveja la necessitat de sistemes de circulació extracorpòria.

Així mateix, intervenen en determinats tractaments de quimioteràpia localitzada en tumors malignes i manteniment del suport circulatori en els pacients sotmesos a trasplantament pulmonar, cardíac, hepàtic, processos de donació en asistòlia controlada cardíaca i no cardíaca i en determinades intervencions de neurocirurgia.

De la mateixa manera, les infermeres perfusionistes assistixen els pacients del programa de recuperació intensificada intervinguts en cirurgia cardíaca, en el qual es fa un seguiment postquirúrgic dels pacients atesos.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Ana Regueira, directora Enfermería La Fe