Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Conselleria d’Agricultura qualifica de “pobre” el document proposat pel Ministeri sobre la PEPAC per a aconseguir una simplificació real
- La proposta del Ministeri consensuada amb les organitzacions professionals agràries rebutja l’anunci inicial d’un règim simplificat per a perceptors de menys de 5.000 euros.
- A la Comunitat Valenciana més del 92 % dels beneficiaris d’ajudes directes perceben menys de 5.000 euros, que amb el règim simplificat que ha reclamat la Conselleria en totes les reunions, sí que quedarien exempts de la major part de càrrega burocràtica
El secretari autonòmic d’Agricultura, Javier Bartolomé, i el director general de la PAC, Joaquín Gómez, han assistit a Madrid a la reunió de l’Òrgan de Coordinació del PEPAC, per a debatre sobre l’abast de la proposta de modificacions del PEPAC en 2024. Després de la reunió, han quedat patents les “clares deficiències respecte a les necessitats que presenta el sector agrari valencià” d’este text.
Es tracta de la tercera reunió que s’han convocat als responsables de la PAC de les comunitats autònomes en pocs dies, per a abordar el document elaborat pel Ministeri i consensuat amb les organitzacions professionals agràries. No obstant això, des d’Agricultura han assenyalat que “el MAPA seguix sense atendre la urgent necessitat de flexibilització per a esta campanya 2024, exigència que s’ha reiterat des de la Conselleria, quan estem immersos en plena campanya de sol·licituds úniques, el període de les quals es va iniciar l’1 febrer i finalitza el 30 abril”.
Agricultura considera que “segons l’indicat en la reunió, la comissió continua estudiant mesures de flexibilització de cara a la condicionalitat reforçada, demostrant ser més ambiciosa i valenta que el mateix Ministeri, que continua tenint més en compte el Ministeri de Transició Ecològica que les peticions del sector agrari en el seu conjunt, i de les diferents comunitats”.
Des de final del 2023, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha treballat juntament amb les principals organitzacions agràries i la federació de cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana buscant el consens necessari per a proposar al MAPA canvis en el PEPAC dirigits a preveure les particularitats del sector agrari valencià.
En este sentit el passat 14 de febrer es va remetre al MAPA un document que abordava, entre altres qüestions, la necessitat de donar cabuda en l’excepció per al compliment de la condició d’agricultor actiu als agricultors a temps parcial, així com la necessitat de revisar les condicions d’aplicació de les pràctiques d’ecorrègims, reduint càrregues ramaderes i temps de pasturatge, i reduint també l’obligació de rotació dels cultius herbacis o permetent combinar tipus de cobertes en cultius permanents.
També, des de la Conselleria d’Agricultura es va sol·licitar instaurar un ecorrègim específic per a les zones de secà més àrides i dur a terme canvis en les ajudes associades per a donar cabuda al bestiar brau i, en el cas de fruita seca, reconsiderar les condicions de pluviometria per a definir les zones objecte d’ajuda.
Canvis insuficients
Després de les negociacions del MAPA amb les organitzacions professionals agràries nacionals, el passat 6 de març es va remetre a les diferents regions un “document d’abast de les modificacions al PEPAC 23-27”. Des de Conselleria, destaquen que “este document, encara que conté alguns dels canvis anteriorment referits que la Comunitat Valenciana havia sol·licitat al MAPA, resulta insuficient i no s’ajusta a les característiques del sector agrari valencià quant al compliment de les condicions per a poder optar a les ajudes”.
En concret, la proposta de canvi sobre els ecorrègims de cobertes vegetals per a incorporar els secans més àrids torna a deixar fora les comarques d’interior valencianes. De la mateixa manera, s’ha omés la possibilitat d’incloure en les ajudes ramaderes els titulars d’explotacions de boví semiextensiu.
Règim simplificat per a perceptors de menys de 5.000 euros
A més, ha quedat fora de l’abast del document el compromís adquirit pel mateix ministre d’Agricultura, Luis Planas, en les seues declaracions públiques del dia 15 de febrer quan va plantejar la necessitat d’instaurar un règim simplificat per als qui perceben menys de 5.000 € en concepte d’ajudes directes de la PAC. “Este règim simplificat és determinant en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, però també en l’àmbit nacional perquè és l’única via possible i certa cap a una simplificació real de la PAC”, destaquen.
A la Comunitat Valenciana més del 92 % dels beneficiaris d’ajudes directes perceben menys de 5.000 €. En l’àmbit nacional, este percentatge se situa en el 66 % que consumix un discret 14 % del pressupost total destinat a esta mena d’ajudes.
A més, per l’evolució històrica de la PAC i dels seus instruments d’ajuda, es dona la circumstància que una part important dels agricultors professionals de la Comunitat Valenciana són xicotets perceptors d’ajudes directes, la qual cosa ens porta a poder afirmar que un règim simplificat en el nostre territori no solament facilitaria la tramitació dels expedients d’agricultors a temps parcial sinó també d’agricultors professionals o a títol principal.