Sanitat

El circuit de telemedicina oftalmològica del Departament de Salut de l’Arnau amplia l’activitat assistencial al Centre de Salut Integrat de Llíria

16/03/2024
El circuit de telemedicina oftalmològica del Departament de Salut de l’Arnau amplia l’activitat assistencial al Centre de Salut Integrat de Llíria
  • El programa està dirigit a persones d’entre 20 i 60 anys que demanden atenció oftalmològica a través del metge de família
  • Prop de 2.200 persones del departament van ser ateses a través d’este circuit en 2023
  • Un dels avantatges d’este programa és la resolució tan ràpida, ja que la demora mitjana se situa entorn de 15 dies

El circuit de telemedicina oftalmològica del Departament de Salut València-Arnau de Vilanova-Llíria ha ampliat l’activitat al Centre Sanitari Integrat de Llíria. Es tracta d’un programa dirigit a persones d’entre 20 i 60 anys que demanden atenció oftalmològica a través del metge de família.

El programa, denominat TeleOftalmoVIP, és un circuit en què intervenen i col·laboren els metges de família del Departament de Salut i el personal del Servici d’Oftalmologia de l’Hospital Arnau de Vilanova, i es va iniciar en 2021 al Centre de Salut de Burjassot.

És un circuit semipresencial dividit en dos moments assistencials. Un primer moment en el qual es fan tres proves oftalmològiques objectives als pacients: visió + imatge retinal + pressió intraocular (VIP), i un moment no presencial o telemàtic.

En el primer, denominat moment VIP, es mesura l’agudesa visual i es documenta l’estat del fons ocular a través de la realització d’un escàner retinal amb la tecnologia moderna OCT (tomografia de coherència òptica), assistida per intel·ligència artificial, i es determina la pressió dels ulls. A més, també es fa una anamnesi completa dirigida, de manera específica, a resoldre els problemes de salut oftalmològica del pacient.

El segon moment, no presencial o telemàtic, consistix en la interpretació per part dels facultatius tant de les dades clíniques objectives com dels subjectius, recollits en la història clínica electrònica del pacient. D’esta manera, s’establix un juí clínic oftalmològic i una pauta d’actuació per a cada pacient.

En 2023, un total de 2.182 persones van ser derivades des d’Atenció Primària a TeleOftlamoVIP des de tots els centres de salut i consultoris auxiliars del departament. Un dels avantatges d’este circuit és la resolució tan ràpida, ja que la demora mitjana d’esta assistència semipresencial es va situar entorn dels 15 dies.

Galeria d'imatges