Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Unió Europea

Susana Camarero presenta a Europa el model social i assistencial valencià centrat en les famílies i compromés amb la defensa de la igualtat, la inclusió i l’atenció als més vulnerables

14/03/2024
Susana Camarero presenta a Europa el model social i assistencial valencià centrat en les famílies i compromés amb la defensa de la igualtat, la ...
  • L’Assemblea General de la Xarxa Europea per a la Inclusió i l’Acció Social Local ELISAN s’ha celebrat a Venècia i ha comptat amb la presència de governs regionals i locals de la Unió Europea
  • La Comunitat Valenciana renova el seu lideratge amb el nomenament de Susana Camarero com a vicepresidenta de la xarxa ELISAN

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha presentat davant els països integrants de la Xarxa Europea per a la Inclusió i l’Acció Social Local ELISAN el model social i assistencial valencià, que situa la família en el centre de les polítiques que impulsen i defenen la igualtat, la diversitat, la corresponsabilitat i les ajudes als més vulnerables i que són prioritats per al Consell.

Susana Camarero ha participat este dijous en l’assemblea general d’este organisme, que està format per 150 governs regionals i locals de la Unió Europea, i que s’ha celebrat a la ciutat de Venècia. Durant l’acte ha tingut lloc la conferència anual, amb el títol ‘Ciutats inclusives i famílies sostenibles’ i també ha sigut elegit el nou comité directiu.

La Xarxa Europea per a la Inclusió i l’Acció Social Local ELISAN creada amb el patrocini del Comité de les Regions, té com a finalitat millorar les iniciatives socials de la Unió Europea, sota el prisma del treball i l’experiència desenvolupada pels diferents ens locals i regionals.

Durant l’assemblea general, la Comunitat Valenciana ha renovat el seu lideratge amb el nomenament de Susana Camarero com a vicepresidenta de la xarxa ELISAN. Sobre este tema, la titular de Servicis Socials ha traslladat a tots els països membres de la xarxa el compromís i l’adhesió del Govern Valencià a la ‘Declaració de Venècia’, així com “el ferm propòsit de treballar amb tots els països de la xarxa, en l’estudi i la implementació d’accions que permeten la consecució d’entorns comunitaris més sostenibles i inclusius, potenciant la salut i els hàbits de vida saludables, amb els avanços tecnològics i el desenvolupament adequat, que afavorisquen tota la societat”.

Esta declaració inclou un total de deu punts de diferents àmbits com l’habitatge, les noves tecnologies, l’educació, la seguretat, el medi ambient, el transport, el turisme i famílies vulnerables, entre altres, que han sigut subscrits pels governs regionals i locals pertanyents a la xarxa ELISAN.

Esta conferència anual, a més, es desenvolupa en el marc de la celebració del trenté aniversari de l’Any Internacional de les Famílies. Per este motiu que s’hagen tractat qüestions socials, econòmiques i demogràfiques que afecten el desenvolupament i evolució de les famílies, dins d’un context de grans transformacions, en el qual és obligació dels poders públics donar resposta a estes noves realitats i diversitat de les unitats familiars.

Sobre este aspecte, Susana Camarero ha precisat que la Generalitat prioritza les polítiques dirigides a les famílies des de totes les àrees del Consell perquè, segons ha explicat, les necessitats de les famílies tenen a veure amb l’educació, la sanitat, l’habitatge, el medi ambient o les cures, entre molts altres aspectes, “i totes i cada una d’estes qüestions afecten la gestió pública i les polítiques coordinades entre totes les administracions, local, regional i nacional”, ha assegurat.

Justícia, cohesió i solidaritat

Durant el seu discurs, Camarero ha constatat el compromís del Govern Valencià amb una gestió eficaç que contribuïsca a aconseguir una Comunitat “més justa, més solidària i cohesionada”.

En este sentit, ha posat com a exemple la promoció de la corresponsabilitat en les empreses, que afavorix la igualtat entre hòmens i dones; les deduccions fiscals per a gastos relacionats amb la salut o la reducció d’impostos en la compra d’habitatges per part de col·lectius vulnerables com els jóvens, persones amb discapacitat i famílies.

També s’ha referit al desenvolupament de programes específics amb el focus posat en aquelles persones o famílies en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social, “atesos els diferents models de família i les seues necessitats i amb polítiques que garantisquen els seus drets i eliminen les pràctiques discriminatòries”.

A més, la vicepresidenta segona ha destacat la labor que està desenvolupant l’Institut Valencià de Servicis Socials (IVASS) en més de trenta centres i servicis de diferent tipologia que presten servici a persones amb discapacitat intel·lectual, persones majors en situació de dependència o amb mobilitat reduïda, persones amb dany cerebral adquirit, persones amb malaltia mental crònica i menors amb trastorns del desenvolupament.

D’altra banda, ha ressaltat el treball coordinat entre els responsables de sanitat, educació i servicis socials, per a l’elaboració i recentment posada en marxa d’un nou pla de salut mental, “una qüestió que requerix una implicació i resposta immediata per part dels poders públics i que el nou Govern Valencià està afrontant des del primer dia de manera prioritària”.

Col·laboració entre les diferents regions europees

Finalment, la titular de Servicis Socials ha apostat per treballar amb totes les regions europees representades en esta jornada amb el propòsit d’avançar en l’àmbit social, i ha recordat l’esforç del Govern Valencià que ha destinat el 83 % de la seua inversió pressupostària a gasto social, “la qual cosa garantix una atenció sociosanitària de qualitat, equitativa i igual per a totes les persones, especialment per als grups més desfavorits de la societat”
També ha reiterat la necessitat de col·laborar i dialogar per a reforçar les polítiques socials centrades en les persones i les seues famílies i ha instat a sumar esforços, des del diàleg i la cooperació, entre les associacions i entitats, les diferents administracions i les institucions europees.

“És necessari compartir models i experiències en el sector social, que contribuïsquen a fomentar l’aprenentatge mutu i generen futurs projectes per a continuar evolucionant cap a una societat més humana i sostenible i esta nova trobada ens permet ampliar coneixements, intercanviar estes experiències i perfilar futures línies d’acció, que consideren la diversitat de situacions i les transformacions socials per les quals travessen les famílies en un context de canvi, de modernització i globalització”, ha conclòs.

 

 

Galeria d'imatges