Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

El pla de recuperació de Medi Ambient aconseguix que la silene d’Ifac deixe de ser una espècie en perill d’extinció

18/03/2024
El pla de recuperació de Medi Ambient aconseguix que la silene d’Ifac deixe de ser una espècie en perill d’extinció
  • Segons les dades, en 2023 s’han comptabilitzat un total de 57 poblacions de silene d’Ifac amb 1.292 exemplars censats

El pla de recuperació de Medi Ambient aconseguix que la silene d’Ifac deixe de ser una espècie en perill d’extinció. Segons les dades, en 2023 s’han comptabilitzat un total de 57 poblacions d’esta espècie amb 1.292 exemplars censats, dels quals 632 es consideren adults reproductors.

En este sentit, els resultats aconseguits en el desenvolupament del Pla de recuperació de Silene hifacensis o silene d’Ifac a la Comunitat Valenciana “han suposat una evolució positiva, tant en el nombre de poblacions i exemplars com de la seua àrea de distribució”, tal com ha reconegut el director general de Medi Natural, Raúl Mèrida.

Mèrida ha destacat que “este pla de recuperació té com a objectiu aconseguir els valors poblacionals que justifiquen el pas d’esta planta de la categoria en perill d’extinció a la categoria de vulnerable”. En este moment, la proposta de canvi de categoria té el vistiplau del Comité Científic de Flora i Fauna del Ministeri per a la Transició Ecològica, per la qual cosa s’inclourà en la futura revisió del Llistat d’espècies silvestres en règim de protecció especial amb una categoria inferior d’amenaça a la qual estava en l’actualitat.

El pla de recuperació, inclòs en el Fons Europeu Agrícola del Fons Rural (FEADER), consistix en la sembra de llavors de Silene hifacensis, que procedixen de les col·leccions de plantes vives que es mantenen als parcs naturals del Penyal d’Ifac i el Montgó, així com en els vivers del Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal de la Generalitat Valenciana (CIEF); el Centre d’Interpretació Paisatgística i Mediambiental Els Coscolls de l’Alfàs del Pi i l’IES Rodolfo Llopis de Callosa d’en Sarrià.

“Com a dada, en 2023 els horts productors de llavors han proporcionat més de dos milions de llavors. Per exemple, al Penyal d’Ifac, també s’ha observat la presència de plantes noves en llocs on no es van introduir les llavors”, ha explicat Mèrida.

El Grup de Treball de Silene hifacensis a la Comunitat Valenciana actualment el coordina l’equip de conservació del Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura, juntament amb les assistències tècniques del Servici Territorial d’Alacant, tècnics i brigades dels parcs naturals del Montgó, Penyal d’Ifac i Serra Gelada, agents mediambientals del Grup d’Intervenció a Altura d’Alacant i València, així com diferents entitats externes a la Generalitat, com els ajuntaments de l’Alfàs del Pi, Benidorm i Altea.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Director general de Medio Natural, Raúl Mérida