Sanitat

L’Hospital General d’Elda inicia el tractament de lesions tiroidals amb cirurgia mínimament invasiva i anestèsia local

17/03/2024
L’Hospital General d’Elda inicia el tractament de lesions tiroidals amb cirurgia mínimament invasiva i anestèsia local
  • Es milloren els temps en l’atenció i agilitzen les demores quirúrgiques, al mateix temps que s’optimitzen els recursos i l’eficiència en el procés d’atenció mèdica
  • L’ús d’anestèsia local durant el procediment minimitza el risc per als pacients i amplia les possibilitats de tractament per als pacients amb risc quirúrgic alt

L’Hospital General Universitari d’Elda avança en la innovació mèdica amb el llançament d’un programa pioner en cirurgia mínimament invasiva per al tractament de nòduls tiroidals (benignes i malignes) mitjançant radiofreqüència, així com l’ablació de quistos tiroidals amb la tècnica d’enolització.

Este programa representa un pas significatiu en l’atenció mèdica i oferix una alternativa segura i efectiva per a tractar els nòduls tiroidals. A més, l’ús d’anestèsia local durant el procediment minimitza el risc per als pacients i amplia les possibilitats de tractament per a als pacients amb risc quirúrgic alt.

La radiofreqüència de tiroide és un procediment mèdic mínimament invasiu que utilitza esta tècnica per a calfar i destruir selectivament teixit tiroidal, tant benigne com maligne. Este procediment es fa mitjançant una sonda especial que s’introduïx a través de la pell fins al nòdul tiroidal amb la guia d’ecografia, la qual cosa permet una precisió i un control òptims.

Pel que fa a l’ablació de quistos tiroidals, també coneguda com a enolització, consistix en la introducció d’una solució esclerosant en el quist mitjançant una agulla guiada per ecografia, la qual cosa provoca la dessecació del contingut líquid del quist i la fibrosi posterior de la cavitat quística.

És important destacar que, fins ara, hi ha pocs centres que utilitzen l’ablació amb radiofreqüència per al tractament de nòduls tiroidals, amb la col·laboració entre otorrinolaringòlegs i endocrinòlegs, enfocament integral que assegura una atenció completa i personalitzada per a cada pacient.

El programa el du a terme un equip multidisciplinari compost pels otorrinolaringòlegs Sara Ferrero i Manuel Matías, experimentats en ecografia i tècniques de cirurgia mínimament invasives en el seu camp, així com per endocrinòlegs com Javier Campuzano, especialista en patologia tiroidal. Després d’una formació rigorosa en esta tècnica innovadora, este equip ha començat a implementar-la amb resultats prometedors.

Este programa s’ha iniciat amb l’objectiu d’optimitzar els recursos i l’eficiència en el procés de l’atenció mèdica.

Galeria d'imatges