Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Medi Ambient comptabilitza més de 43.000 parelles d’aus aquàtiques reproductores en els aiguamolls de la Comunitat durant 2023
- El director general de Medi Natural destaca que “se supera amb escreix la xifra de la temporada anterior i s’arriba a un nou màxim històric”
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha comptabilitzat més de 43.407 parelles d’aus aquàtiques reproductores, pertanyents a 48 espècies diferents, en els aiguamolls de la Comunitat Valenciana durant 2023, segons dades de l’últim informe.
El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha indicat que “se supera amb escreix la xifra de la temporada anterior i s’arriba a un nou màxim històric”. I ha afegit que “les espècies predominants són gavines, sirlots i flamencs, principalment”.
Per a elaborar este informe s’han visitat 35 aiguamolls i han participat més de 60 censadors del Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Direcció General de Medi Natural i Animal.
Per espècies, la millor dada registrada en 2023 és per al flamenc, ja que s’ha arribat a un total d’11.032 parelles reproductores. “Es tracta de la xifra històrica més elevada, amb molta diferència, per a la Comunitat Valenciana des que es tenen registres”, ha recalcat Mérida.
El flamenc va nidificar per primera vegada al Parc Natural de l’Albufera i va formar una colònia reproductora hivernal en la qual es van arribar a comptabilitzar 5.289 nius, als quals han de sumar-se els 5.743 registrats al Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevieja, on s’ha detectat el primer cas de reproducció d’una parella de flamenc nan conegut en el nostre territori.
Seguint amb el repartiment per grups, per a escabussonets i escabussons trobem xifres dins del que s’espera, encara que es registra un descens de reproductors d’escabussonet capnegre al Parc Natural el Fondo, que enguany no arriba a les 200 parelles.
Espècies vulnerables
Quant al conjunt d’ardeids, seguix la línia de les temporades prèvies en què destaca la bona situació del martinet (quasi 350 parelles), però també les discretes xifres que presenten el martinet ros (poc més de 200 parelles) i el bernat pescaire (90 parelles), les dos catalogades com a vulnerables en el nostre territori.
D’altra banda, encara que sense superar el màxim històric aconseguit l’any passat, el sirlot s’aproxima a les 5.000 parelles; i destaca enguany la reproducció per primera vegada d’espàtules en la Comunitat Valenciana, amb 5 parelles instal·lades al Parc Natural el Fondo.
Dins del anàtids, s’aprecia una millora per a l’ànec real, que arriba prop de les 3.500 parelles, concentrades quasi íntegrament al Parc Natural de l’Albufera i les xifres són discretes per a la resta d’espècies d’este grup.
Cal ressaltar les 33 parelles de sarcet marbrenc i les 66 d’ànec capblanc, espècies amenaçades la nidificació de les quals es concentra principalment al Parc Natural el Fondo. “I a manera d’anècdota, per primera vegada es registra la nidificació de sarcet comú a la província d’Alacant, amb una parella detectada a l’embassament d’Elx”, ha indicat el director general de Medi Natural, Raúl Mérida.
Quant als ràl·lids, per a polles d’aigua i fotges comunes s’evidencia cert descens respecte a les temporades més recents, entorn de 250 i 300 parelles censades respectivament. Cal destacar, no obstant això, la nidificació d’11 parelles de fotja banyuda al Parc Natural el Fondo, xifra que no s’aconseguia des de feia quasi 20 anys.
En el grup dels limícoles, la nota negativa la trobem -un any més- en el corriol camanegre, per al qual s’aprecia de nou un descens del nombre d’efectius en aiguamolls, sense que se supere esta temporada les 130 parelles. Els resultats són també molt baixos per a corriolet (49 parelles) i per a l’amenaçada carregada (tan sols 128 parelles).
El conjunt de gavines i gavines d’albufera presenta molt bons números per a alguns dels seus integrants. Trobem màxims històrics per a la gavina capblanca (1.846 parelles), gavina capnegra (2.341 parelles) i tisoreta (1.197 parelles). La gavina corsa manté la seua població a la Comunitat Valenciana, amb més de 5.500 parelles repartides en quatre colònies.
En canvi, pel que fa a altres espècies catalogades, les xifres són moderades per a gavines d’albufera comunes (881 parelles) i gavines d’albufera menudes (296 parelles), i molt baixes per a fumarell de galta blanca (46 parelles).
Finalment, l’arpella manté la seua tendència positiva amb un nou màxim de 38 parelles, repartides per dotze zones humides, entre les quals es compten per primera vegada l’albufera de Gaianes i el Parc Natural Salines de Santa Pola.