Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino critica la “debilitat” del Govern i demana a Sánchez que assumisca el mandat constitucional d’elaborar els PGE de 2024

14/03/2024
  • La consellera d’Hisenda sosté que el risc de no poder tirar avant els comptes “en dependre del suport dels partits separatistes catalans no pot servir d’excusa per a prorrogar els PGE de 2023”
  • Merino compara l’estabilitat del Consell del canvi i el rigor dels seus primers pressupostos, presentats dins del termini i en la forma corresponent, davant “dels vaivens i la inseguretat que transmet el Govern d’Espanya”

La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, ha lamentat que la “debilitat” del Govern compromet l’estabilitat de la legislatura en dependre del suport dels partits separatistes catalans i ha exigit a Pedro Sánchez que no eludisca la seua responsabilitat i continue amb l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2024.

“És una obligació constitucional del govern presentar PGE i no és una cosa que depenga de la voluntat del govern i molt menys del tacticisme polític. El risc de no poder tirar avant els comptes no pot servir al govern d’excusa per a eludir el seu mandat constitucional”, ha manifestat Merino.

Merino ha comparat l’estabilitat del Consell del canvi i el rigor dels seus primers pressupostos, presentats dins del termini i en la forma corresponent, davant “dels vaivens i la inseguretat que transmet el Govern d’Espanya”. “Després d’accelerar els tràmits i traure’s de la mànega un informe de l’Advocacia de l’Estat per a poder provar els PGE de 2024, ara Sánchez renuncia de manera irresponsable i emplaça els pressupostos de 2025 en una fugida cap avant per a mantindre’s en el poder a costa de comprometre l’estabilitat de tot el país”, ha insistit la titular d’Hisenda.

“Sánchez no vol arriscar-se a patir un fracàs en la tramitació dels pressupostos i ara, de pressa i corrents igual que va fer quan va convocar les eleccions després de la derrota generalitzada del PSOE en les passades autonòmiques, pretén llançar una cortina de fum amb el pressupost de 2025 en un nou exercici d’escapisme al qual ens té lamentablement acostumats”, ha lamentat Merino.

La consellera d’Hisenda ha subratllat que la renúncia a continuar amb els treballs per a elaborar els comptes demostra “l’extrema debilitat” del Govern “perquè no ha sigut capaç de tirar avant la llei més important de l’any després d’haver cedit amb la Llei d’amnistia i la resta de les prebendes als partits nacionalistes catalans”.

Sense anar massa lluny, ha recordat que esta mateixa setmana el Ministeri d’Hisenda ha publicat la informació per a elaborar les balances fiscals amb la finalitat de satisfer els desitjos de Junts i convertir-se “en còmplice dels seus plans per a acabar amb la solidaritat interterritorial”.

Implicacions per a les CA

La renúncia del Govern a elaborar els pressupostos de 2024 i la pròrroga de 2023 té diverses implicacions immediates per a les comunitats autònomes. En el cas de la Comunitat Valenciana, suposa que el govern no complirà amb l’exigència d’habilitar un fons transitori d’anivellament que permeta les comunitats infrafinançades disposar dels mateixos recursos que la mitjana, mentres s’aborda la reforma del sistema de finançament.

A més, cal recordar que les comunitats autònomes estan rebent els mateixos lliuraments a compte del sistema de finançament que en 2023. És a dir, en prorrogar-se els comptes de 2023, els recursos que les autonomies reben mensualment per a finançar la sanitat l’educació i els servicis socials no s’han actualitzat segons la pujada comunicada pel Ministeri d’Hisenda a les comunitats autònomes el desembre passat amb diversos mesos de retard en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera.

“L’augment de recursos per a les comunitats autònomes del qual tant han presumit el Govern de Pedro Sánchez i el Ministeri d’Hisenda no s’està traduint en una millora dels ingressos enguany i no serà així mentres el Govern no actualitze estos lliuraments”, ha conclòs la consellera d’Hisenda.

 

Talls de veu relacionats