Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino censura que el “sotmetiment” de Sánchez als independentistes costarà 1.793 milions d’euros als valencians enguany

15/03/2024
Ruth Merino censura que el “sotmetiment” de Sánchez als independentistes costarà 1.793 milions d’euros als valencians enguany
  • La pròrroga dels pressupostos de 2023 implica la congelació dels recursos que les comunitats autònomes reben del sistema de finançament
  • La consellera d’Hisenda exigix a la ministra María Jesús Montero que aprove de manera urgent un reial decret llei per a actualitzar les entregues a compte i la liquidació, tal com va fer ja amb un precedent similar en 2019

La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, ha lamentat que el “sotmetiment” del Govern de Pedro Sánchez als partits independentistes i la seua renúncia a continuar amb l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2024 tindrà un impacte de 1.793 milions d’euros per als ciutadans de la Comunitat Valenciana, ja que la pròrroga dels PGE de 2023 implica la congelació dels recursos del sistema de finançament autonòmic per a enguany.

Segons ha explicat la consellera, la “irresponsabilitat” de Sánchez d’eludir el mandat constitucional d’elaborar els PGE en no tindre assegurats els suports dels partits independentistes catalans per a aprovar-los després de la convocatòria d’eleccions a Catalunya suposa un “greu perjuí per a les comunitats autònomes”.

En concret, la pròrroga dels PGE de 2023 implica que les CA no rebran les entregues a compte actualitzades d’acord amb les previsions comunicades pel mateix Ministeri d’Hisenda, alhora que reduirà de manera significativa la liquidació de l’exercici 2022, que s’abona en 2024, perquè alguns dels fons que el componen tenen naturalesa pressupostària i amb la pròrroga no poden augmentar.

“A pesar que la ministra d’Hisenda presumix que les comunitats autònomes rebran enguany el millor finançament de la seua història, la realitat és que això no s’ha traduït de moment en una millora dels ingressos enguany i no serà així mentres el Govern no actualitze estes entregues”, ha detallat la consellera d’Hisenda.

Segons ha recordat Merino, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va informar “tard i malament” les comunitats dels recursos del sistema de finançament per a enguany, una informació necessària per a elaborar els seus respectius pressupostos, però que el Ministeri no va oferir fins a desembre a pesar que la consellera d’Hisenda li l’havia sol·licitada per escrit ja al setembre.

En el cas de la Comunitat Valenciana, l’import de les entregues a compte comunicat per a 2024 ascendix a 12.555 milions, mentres que la liquidació provisional de l’exercici 2022 s’eleva a 2.699 milions d’euros. En total, els recursos que la Comunitat Valenciana havia de rebre enguany superen els 15.254 milions d’euros, 1.793 milions més que els liquidats en 2023 pels dos conceptes.

Actualitzar les entregues per reial decret llei

Tant les entregues a compte com la previsió de liquidació del sistema de finançament estan reflectides anualment en la Llei de pressupostos generals de l’Estat. Quan els comptes es prorroguen, com passarà enguany amb les de 2023, el Govern té la possibilitat d’aprovar un reial decret llei que permeta actualitzar les entregues a compte per a complir amb les autonomies.

Per eixe motiu, la consellera d’Hisenda ha exigit a la ministra Montero i a Pedro Sánchez que, de la mateixa manera que van posar en marxa tota la maquinària per a accelerar l’aprovació dels pressupostos, ara “demostren la mateixa urgència per a aprovar el reial decret llei que permeta a les comunitats autònomes disposar com més prompte millor dels recursos als quals el Govern es va comprometre enguany”.

Merino ha recordat que hi ha un precedent molt clar en 2019 quan, a l’octubre d’eixe any, el Consell de Ministres va aprovar un reial decret llei en el qual les entregues a compte per a les comunitats autònomes i les entitats locals es van actualitzar sense tindre aprovats els PGE de l’any en curs.

El mateix Ministeri d’Hisenda, al capdavant del qual es trobava María Jesús Montero, va destacar llavors que esta mesura establia un “precedent clar” al mateix temps que suposava un reforç de “l’autonomia financera de les comunitats”.

Per eixe motiu, la consellera Ruth Merino ha considerat que María Jesús Montero “no té excuses per a aprovar com més prompte millor el reial decret llei que permeta als ciutadans de la Comunitat Valenciana disposar dels recursos addicionals previstos per a enguany”. “Espere que la ministra no recórrega de nou a un informe jurídic per a quedar-se els recursos que per justícia ens corresponen a les comunitats autònomes”, ha conclòs.

 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Consellera de Hacienda, Economía y Administración Pública, Ruth Merino