Sanitat

El laboratori de l’Hospital Sant Joan d’Alacant desenvolupa un algoritme per a la detecció precoç de l’artritis reumatoide

19/03/2024
El laboratori de l’Hospital Sant Joan d’Alacant desenvolupa un algoritme per a la detecció precoç de l’artritis reumatoide
  • El nou protocol inclou una analítica d’anticossos de manera automàtica als pacients que han donat positiu en el factor reumatoide
  • La detecció precoç de la malaltia permet frenar la seua evolució i millorar la qualitat de vida dels pacients
  • El protocol ja ha sigut difós en prestigioses revistes científiques internacionals

El Servici d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant desenvolupa un algoritme per a la detecció precoç de l’artritis reumatoide, que està donant bons resultats i el protocol del qual ha sigut publicat en prestigioses revistes científiques internacionals.

En este sentit, quan el metge d’Atenció Primària atén un pacient i li sol·licita proves de laboratori, este nou sistema permet detectar si el pacient ja té feta prèviament una prova reumatoide amb factor positiu i, si és així, s’inclou de manera automàtica una analítica d’anticossos anti-CPP (antipèptid citrul·linat cíclic).

A més, el sistema detecta si en els últims dotze mesos ja se li ha fet este tipus de prova, per la qual cosa no se li repetirà per a evitar duplicitats, ja que el pacient ja té un diagnòstic.

Gràcies a això, ha sigut possible reduir prop de 3.000 proves en un període de 22 mesos, al mateix temps que s’han detectat els casos ocults. Així mateix, s’ha aconseguit una gran rendibilitat reduint temps d’espera, exploracions i estudis innecessaris i ha permés tractar abans els pacients amb esta patologia.

La cap del Servici d’Anàlisis Clíniques, María Salinas, ha destacat que “l’objectiu ha sigut agilitzar el diagnòstic de l’artritis reumatoide i optimitzar el tractament als pacients des de l’Atenció Primària”.

D’altra banda, Mauricio Mínguez, de l’àrea de Reumatologia de l’Hospital Sant Joan d’Alacant, ha indicat que amb este protocol “hem aconseguit detectar un bon nombre de casos ocults i aplicar tractaments modificadors de la malaltia amb els quals aconseguim frenar el seu avanç, millorar el pronòstic i preservar la funcionalitat de les persones”. Mínguez també ha recalcat que “és molt important treballar en la millora de la continuïtat assistencial entre atenció primària i hospitalària”.

L’artritis reumatoide és la malaltia autoimmune més freqüent en adults. A Espanya té una prevalença de l’1 % i s’estima que la patixen unes 500.000 persones. Els seus símptomes són el dolor i inflamació articular i també pot derivar en processos inflamatoris fora de l’articulació i afectar els vasos sanguinis i òrgans com el fetge, el cor o els pulmons. Afecta majoritàriament les dones i la seua detecció precoç ajuda a frenar la seua evolució i a millorar la qualitat de vida dels pacients.

Difusió de l’estudi

La investigació, titulada ‘Doble positivitat per al factor reumatoide i els anticossos anti-CCP: millorant la derivació des d’atenció primària als pacients amb sospita de patir artritis reumatoide’, ha sigut desenvolupada durant un període de quatre anys des del Servici d’Anàlisis Clíniques, en col·laboració amb els centres de salut d’Atenció Primària del Departament de Salut Alacant-Sant Joan d’Alacant i el Servici de Reumatologia del mateix hospital.

A més d’implantar-se a l’Hospital Sant Joan d’Alacant, este sistema de detecció precoç ja està disponible per a utilitzar-se en laboratoris de tot el món en haver-se fet una difusió en obert. Així, per exemple, la Biblioteca Nacional de Medicina del Govern dels Estats Units ja té referenciat l’estudi entre les seues publicacions.

“La missió del nostre laboratori és ajudar en la pràctica clínica diària i la nostra màxima satisfacció és que ens copien este i altres procediments que hem desenvolupat per a millorar el diagnòstic i el tractament dels pacients en molts països del món”, ha conclòs Salinas. Així, el laboratori de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant és líder internacional en l’ajuda a la decisió en la pràctica clínica diària i ja té desenvolupats més de cent algoritmes.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Mauricio Mínguez, reumatólogo hospital Sant Joan