Sanitat

La Fe monitora amb rellotges intel·ligents pacients que tenen programada una cirurgia major

15/03/2024
La Fe monitora amb rellotges intel·ligents pacients que tenen programada una cirurgia major
  • Les tres setmanes prèvies a la intervenció, metges i infermeres donen a cada pacient suport esportiu, nutricional i emocional personalitzat
  • L'smartwatch registra l'evolució de paràmetres biomèdics com la freqüència cardíaca o la saturació d'oxigen
  • Després de la intervenció quirúrgica, el dispositiu també permet fer un seguiment individualitzat i optimitzar la recuperació

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha posat en marxa un programa pilot de monitoratge remot amb un rellotge intel·ligent, testat en l’entorn mèdic, per als pacients que han de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica amb l’objectiu que arriben a quiròfan de la millor forma física i mental.

El programa de monitoratge remot és fruit de la col·laboració entre la unitat de Medicina Peroperatòria del servici d’Anestesiologia i Reanimació, la unitat d’Hospitalització Domiciliària i la subdirecció de Sistemes de la Informació.

El personal d’infermeria de la unitat de Medicina Peroperatòria és l’encarregat d’ensenyar el maneig i fer el seguiment i individualització del programa, com ha explicat Óscar Díaz Cambronero, coordinador de la unitat de Medicina Peroperatòria del servici d’Anestèsia de La Fe.

S’inclou pacients de cirurgia abdominal major que complisquen amb almenys tres setmanes de programa de prehabilitació a la cirurgia, que preveu indicacions individualitzades sobre activitat esportiva, pautes de son, correcció d’anèmia, així com suport nutricional i emocional.

Durant eixes tres setmanes, l’smartwatch registra de manera contínua com evolucionen diferents variables biomèdiques com “la freqüència cardíaca, freqüència respiratòria i saturació d’oxigen en funció de l’esport que la persona fa, el que menja i com dorm. Permet així mateix fer electrocardiogrames de manera remota per a garantir la seguretat del programa”, ha indicat María José Felip, infermera de Medicina Peroperatòria a La Fe.

Eixa informació la visualitza el pacient en el seu telèfon mòbil i s’envia a la seua història clínica perquè l’equip multidisciplinari faça el seguiment i els ajustos necessaris per a arribar a quiròfan en la millor forma possible. Després de l’operació, es continua el monitoratge del pacient durant un mes per a avaluar i optimitzar la seua recuperació, ha afegit el doctor Díaz Cambronero.

A més, es preveu que la informació recopilada permeta fer mineria de dades i, per exemple, desenvolupar algoritmes que determinen el millor moment per a operar una persona en funció de quins són els seus indicadors de salut basals, avaluar la seua recuperació, així com anticipar complicacions postoperatòries.

El programa rep el nom de PRIME, per les seues sigles Perioperative Remote Individualized Monitoring programmE, i està en sintonia amb una altra iniciativa de Vigilància Postquirúrgica (VIP) posada en marxa a La Fe en 2022.  

 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Óscar Díaz Cambronero, coordinador de la unitat de Medicina Perioperatòria del servici d'Anestèsia de La Fe

María José Felip, infermera de Medicina Perioperatòria a La Fe