Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Exposició CCCC

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ret homenatge a la companyia valenciana de titelles Teatro La Estrella

15/03/2024
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ret homenatge a la companyia valenciana de titelles Teatro La Estrella
  • Una gran mostra al Centre del Carme repassa la història de la companyia que durant 45 anys ha fet somiar el públic infantil de València
  • L’exposició estarà oberta al públic fins al 23 de juny i acollirà també diverses representacions de La Estrella

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha presentat l’exposició ‘Teatro La Estrella. 45 anys d’història’ amb la qual es ret homenatge al Teatro La Estrella i es fa un repàs a la història de la família Fariza-Miralles, fundadora d’esta companyia valenciana, referent en el món dels titelles.

La mostra pot visitar-se fins al 23 de juny a les sales 1 i 2 del Centre del Carme de Cultura Contemporània.

La presentació ha comptat amb la presència del director artístic del CMCV, Vicente Samper; el gerent del Consorci, Nicolás Bugeda; la comissària de la mostra, Patricia (Trisah) Miró; i Maite Miralles, propietària i fundadora de Teatro La Estrella.

A través d’objectes personals, obra pictòrica, elements del mateix teatre i audiovisuals, l’exposició repassa la trajectòria de la família, i especialment de Maite Miralles i Gabi Fariza, fundadors de la companyia La Estrella, que mostra el ric univers del conegut teatre de titelles, des dels seus orígens fins a l’actualitat, i entrellaça la seua evolució creativa amb els moments clau de la nostra història.

El director artístic del Consorci  de Museus, Vicente Samper, ha destacat que esta exposició és “sobre una família que ha crescut entre bastidors, la creadora del Teatro La Estrella, però al mateix temps sobre l’art de fer feliç el públic infantil, sobre el somni de dedicar-te a la teua passió acostant les seues propostes culturals als més xicotets”.

“Crec que majors i xicotets disfrutaran d’esta acolorida i sorprenent celebració de la il·lusió que reivindica la incansable labor que han fet Gabi i Maite des de fa més de mig segle, pura màgia en ple segle XXI”, ha afegit.

Per la seua part, la comissària de la mostra Patricia (Trisah) Miró, ha manifestat que és difícil explicar “què és el Teatro La Estrella sense posar el primer focus en la seua vinculació amb la infància, amb totes eixes generacions de xiquetes i xiquets que, any rere any, han omplit el teatre amb la seua innocència, la seua màgia i la seua il·lusió”.

“En esta exposició, s’ha volgut mostrar tota la història de la família Fariza-Miralles, posant l’accent principalment en els seus començaments, en la seua trajectòria vital i artística, perquè en ells es troba l’origen del que serà el Teatro La Estrella”, ha apuntat.

Viatge al cor de Teatro La Estrella

Les sales 1 i 2 del Centre del Carme s’unixen per a acollir esta exposició que, al llarg de quatre seccions, oferix un viatge al cor del conegut teatre de titelles que inclourà representacions de La Estrella durant els tres mesos que dure la mostra.

El recorregut comença presentant els seus fundadors, els perfils artístics dels quals, teatral de Gabriel Fariza i pictòric de Maite Miralles, van convergir en el que va ser finalment La Estrella: un teatre acolorit, ple de vida i de personalitat.
 
La secció següent repassa els començaments de la parella en el Madrid del franquisme i de la transició en la seua andana al barri de Malasaña: la construcció de joguets, les actuacions al Rastro i el Retiro en les quals van ser pioners i, posteriorment, els festivals de titelles, els programes infantils de televisió i els anuncis publicitaris.

La seua arribada a València, la fundació de la companyia i la seua trajectòria fins a arribar al present protagonitzen la següent etapa del recorregut, mostrant com els dos artistes es van convertir en empresaris i van aconseguir viure de la seua passió, el teatre; i com junts i en família van fundar el teatre La Estrella amb una primera sala al barri del Cabanyal  - una elecció que els marcaria en el personal i el professional- i la segona a la Petxina.

L’exposició també posa el focus en la creació dels espectacles més representatius de La Estrella, que han marcat una fita en la trajectòria de la família i han suposat un gran èxit entre el públic infantil, com Hansel i Gretel, Bombalino y Cuchufleta dos payasos de peseta, Caballo de Gulliver, Bombalino en Camioneta i La camioneta de Cuchufleta.

La quarta i última etapa del recorregut és una recreació d’una altra sala de La Estrella, esta vegada al Centre del Carme, en la qual la companyia mostra el seu agraïment al públic i on el públic pot compartir els seus records amb La Estrella. També mostra una branca més de La Estrella, la productora La Estrella Cinema dedicada a la producció d’audiovisuals del fill major de la família (Simón Fariza).

Esta última secció acollirà representacions en directe d’obres de La Estrela durant els tres mesos que dure l’exposició.

Més informació en la pàgina web del Consorci de Museus.

 

Galeria d'imatges