Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Gestió

Salomé Pradas anuncia que el Consell impulsarà el Parc d’Indústria Agroalimentària i Energies Renovables a Orihuela

15/03/2024
Salomé Pradas anuncia que el Consell impulsarà el Parc d’Indústria Agroalimentària i Energies Renovables a Orihuela
  • La consellera avança que s’està dissenyant un pla integral d’infraestructures que inclou la reforma de la CV-95 i la CV-91 i la seua connexió amb l’A-7 i l’N-332
  • El pont de la CV-95 a San Miguel de Salinas serà derruït per a construir-ne un nou amb un pressupost de 2,7 milions
  • Explica que s’invertiran 13,1 milions d’euros enguany en millores per als sistemes de reutilització i depuració d’aigua al Baix Segura

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat als responsables de la Cambra de Comerç d’Orihuela, amb els quals s’ha reunit este divendres, que la Generalitat “impulsarà importants projectes” a la capital del Baix Segura, “com ara el pla especial per al desenvolupament del Parc Empresarial, d’Indústria Agroalimentària i Energies Renovables, que pretén donar resposta a les oportunitats que es generen a la comarca en estos sectors productius, que esperem resoldre en un mes”.

A més, Salomé Pradas ha avançat als representants de la Cambra de Comerç d’Orihuela que la Direcció General de Costes de la Conselleria ja ha informat favorablement sobre la compatibilitat amb la normativa vigent dels usos i les instal·lacions dels quiosquets de platja i els servicis nàutics previstos en el Pla d’explotació de servicis d’Orihuela. “Ara -ha dit- correspon al Govern Central, a través del Servici Perifèric de Costes a Alacant, informar definitivament perquè estes instal·lacions puguen estar operatives per a esta temporada de vacacions de Setmana Santa”.

La consellera ha recordat als empresaris que s’ha alçat la suspensió de llicències que va aprovar el Consell del Botànic a principis de 2022 i que va prorrogar durant un any més, el mes de gener passat, per a 27 municipis afectats pel Pla d’acció territorial de la Vega Baixa (PATVB).

“El pas següent serà el disseny d’un nou PATVB des del consens”, perquè una mesura d’eixa magnitud “no es pot fer d’esquena als ajuntaments, ja que l’urbanisme és una competència compartida que no s’ha d’imposar”.

Per a Salomé Pradas, el nou PATVB “servirà per a facilitar el desenvolupament de sectors com l’agroalimentari i d’altres activitats innovadores, que permeten diversificar l’estructura econòmica del Baix Segura”. Per a fer-ho, l’ordenació territorial ha de propiciar “el desenvolupament d’una estructura econòmica diversificada i altament competitiva, mitjançant el foment de fórmules innovadores de l’activitat turística, els sectors industrials i les propostes d’activitats econòmiques innovadores basades en els servicis”.

Un pla integral per a les carreteres i un nou pont a la CV-95

La consellera també ha explicat als representants de la Cambra de Comerç oriolana que el seu departament està treballant en el disseny d’un pla integral d’infraestructures viàries per al Baix Segura, “que incloga la CV-95 i la CV-91 i que juntament amb l’A-7 i l’N-332 estructuren tota la comarca”.

Pradas ha avançat que el pla inclourà la prolongació de la CV-95 cap a l’oest i la seua conversió en l’autovia de la Vega per a connectar directament amb l’A-7 i constituir una via d’alta capacitat de connexió de l’interior amb la costa, que en el seu recorregut captarà les nombroses carreteres transversals d’accés als nuclis residencials.

Esta planificació també estudiarà l’àmbit d’encreuament del riu Segura i la possibilitat que este eix puga compartir trams amb la millora de la CV-91. Este punt de confluència de la CV-95 i la CV-91 és crucial per a assegurar una adequada connexió entre els dos eixos estructurants i poder habilitar un nou accés a l’hospital d’Orihuela. A més, la consellera ha detallat que s’està buscant una solució per al tram final entre l’AP-7 i l’N-332, ja en terme municipal de Torrevieja, amb tot el terreny reblit amb la urbanització Los Balcones, l’hospital i la proximitat de la llacuna de Torrevieja.

“Tota esta planificació -ha puntualitzat la consellera- no impedix que ens estiguem ocupant de qüestions més urgents com ara la imminent execució de les obres del pont de la CV-95 al seu pas per San Miguel de Salinas, una actuació d’emergència que implicarà la demolició de l’anterior infraestructura per a alçar un nou pont per import de 2,7 milions d’euros, que preveiem que estiga acabat en uns sis mesos”.

13,1 milions per a inversions en depuració i reutilització

D’altra banda, la consellera ha avançat als empresaris que la Generalitat -a través de l’Entitat de Sanejament (EPSAR)- invertirà enguany un total de 13,1 milions d’euros en diverses actuacions per a millorar els sistemes de depuració i reutilització d’aigua al Baix Segura.

Entre els projectes que s’iniciaran destaca la nova estació d’Almoradí, les 16 reformes de terciaris per a complir la legislació europea en la matèria, la construcció d’una nova estació de bombatge a Pilar de la Horadada i nou ampliacions o millores en les depuradores d’Orihuela Casco, Orihuela Costa, unes altres més xicotetes d’Orihuela, Callosa de Segura, San Miguel de Salinas i Benferri.

“El Consell de Carlos Mazón complix amb el seu compromís de mantindre la Comunitat Valenciana -i la comarca del Baix Segura- com una referència indiscutible en la correcta gestió de l’aigua, perquè reciclem el 40 % de tot Espanya i, així i tot, no ens conformem”, ha dit la consellera.

En este sentit, Pradas ha recordat que “s’està avançant decididament en les obres del posttransvasament Xúquer-Vinalopó, en les obres del tram I (en el seu marge esquerre), amb una inversió de 10 milions d’euros, així com en el tram II, que està pressupostat en 20 milions d’euros”.

D’altra banda, quant al transvasament del Tajo-Segura, la consellera ha proclamat que “continuem reivindicant la creació d’un marc tècnic i un grup de treball entre totes les parts implicades”, perquè el Consell “és solidari, però també reclama unes normes duradores que atenguen les inquietuds, les sensibilitats i les singularitats dels usuaris del Baix Segura, i el que demanen”.

Galeria d'imatges