Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Economia verda

Pradas destaca que el sector del calcer il·licità serà el primer d’Espanya a disposar d’un sistema de gestió per al reciclatge de sabates

15/03/2024
Pradas destaca que el sector del calcer il·licità serà el primer d’Espanya a disposar d’un sistema de gestió per al reciclatge de sabates
  • Salomé Pradas elogia el compromís ambiental del sector del calcer per avançar-se a la llei i crear un sistema de gestió per a quan els seus productes siguen residus
  • La consellera subratlla que esta iniciativa demostra que el respecte al medi ambient “també és una font d’oportunitats i prosperitat”

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat “el compromís ambiental de l’empresariat del calcer il·licità”, que, amb la creació de l’entitat Gerescal, “serà el primer d’Espanya a comptar amb un sistema de gestió per al reciclatge de sabates”.

Pradas s’ha expressat en estos termes en l’acte de presentació de l’entitat, constituïda per empreses productores que representen primeres firmes d’índole nacional i internacional, que, “com té la seu a la Comunitat Valenciana, ens convertix en la primera autonomia que compta amb un SCRAP d’un sector tan important com el del calcer”, ha explicat la consellera.

La titular de Medi Ambient ha defés que este sector “s’ha posat a l’avantguarda en un àmbit de tanta importància com la sostenibilitat, en implementar, de manera voluntària i abans del que marca la llei, un sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada per a la gestió dels seus productes quan es convertisquen en residus”.

Els sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor (SCRAP) són organitzacions sense ànim de lucre constituïdes pels fabricants i importadors d’un determinat bé, l’objectiu de les quals és canalitzar la correcta gestió dels seus productes quan, després de la seua vida útil, es convertixen en residus.

La Llei 7/2022 d’economia circular establix que els fabricants han d’assumir la responsabilitat de gestionar els seus productes quan estos es convertisquen en un residu. La norma establix un termini de tres anys per a aplicar-se des de la seua entrada en vigor l’abril de 2025, però, tal com ha indicat Salomé Pradas, “l’empresariat del calcer il·licità ha decidit avançar-s’hi”.

“És digne d’elogi que el calcer il·licità s’haja avançat a l’entrada en vigor de la llei, perquè indica la qualitat del compromís mediambiental del nostre empresariat, que no només ha sabut ser innovador, sinó que també ha vist les oportunitats que oferix l’economia verda”, ha dit la consellera.

A Espanya es compren uns 335 milions de parells a l’any. Considerant un pes mitjà de 0,7 quilos per parell, la generació de residus de calcer arriba a les 234,5 tones anuals al cap de cinc anys, que és el període mitjà de vida d’este producte. D’esta manera, tal com ha recordat Pradas, “el calcer adquirit en 2024 es convertirà en residu en 2029, i és en eixe moment quan caldrà fer-ne la correcta gestió com a residu”.

Per això, s’estima que un 15 % del calcer és susceptible de ser reparat per a reutilitzar-lo i un 75 % pot ser reciclat per a obtindre matèries primeres per a ser utilitzades en processos de fabricació de calcer nou o en una altra mena de productes.

Gerescal ha sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient la preceptiva autorització per a constituir-se com un sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor per a complir voluntàriament les seues obligacions del productor de calcer. En este sentit, la Direcció General de Qualitat Ambiental ja està treballant en la tramitació “i esperem que, este mateix any, ja estiga acabada i que Gerescal puga operar per a benefici de tots”, ha dit la consellera.

“Esta iniciativa demostra que la col·laboració publicoprivada sempre és positiva i que el respecte al medi ambient és una font d’oportunitats, progrés i prosperitat”, ha conclòs Salomé Pradas.

Galeria d'imatges