Sanitat

Nou hospitals d’Alacant participen en un congrés internacional per a presentar dos estudis sobre tractaments del càncer de pròstata i psoriasi

18/03/2024
Nou hospitals d’Alacant participen en un congrés internacional per a presentar dos estudis sobre tractaments del càncer de pròstata i psoriasi
  • Els estudis s’han dut a terme pel personal dels servicis de Farmàcia Hospitalària, que exposaran els últims avanços terapèutics
  • Es presentaran en el Congrés de l’Associació Europea de Farmacèutics de l’Hospital que se celebra a Bordeus

Nou hospitals públics de la província d’Alacant participaran en un congrés internacional per a donar a conéixer dos estudis sobre avanços terapèutics en el tractament del càncer de pròstata i la psoriasi.

Es tracta de dos estudis, realitzats de manera conjunta pel personal dels servicis de Farmàcia Hospitalària d’estos centres i els resultats dels quals es donaran a conéixer en el pròxim Congrés de l’Associació Europea de Farmacèutics d’Hospital, que se celebrarà a Bordeus entre els dies 20 i 23 de març.

El primer se centra en l’eficàcia i seguretat del fàrmac guselkumab per al tractament de la psoriasi i l’artritis psoriàsica. Hi han participat huit hospitals de la Comunitat Valenciana: l’Hospital de Dénia, l’Hospital Vega Baja d’Orihuela, l’Hospital General d’Elda, l’Hospital Sant Joan d’Alacant, l’Hospital General d’Elx, l’Hospital de Marina Baixa de la Vila Joiosa, l’Hospital Mare de Déu dels Lliris d’Alcoi i l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant.

Les unitats d’atenció farmacèutica a pacients externs de tots eixos centres sanitaris valencians han analitzat l’evolució de quasi 200 pacients al llarg de 42 mesos, amb excel·lents resultats en salut.

Segons Jaime Poquet, cap del Servici de Farmàcia de l’Hospital de Dénia, “al cap de 24 setmanes del tractament van reduir significativament els seus nivells de PASI, que és l’índex que marca la severitat de la psoriasi. Després d’un any de seguiment es va certificar un control total de la malaltia, mentres que, 42 mesos després, el 87 % dels pacients continuava amb un tractament de manteniment”.

Tractament del càncer de pròstata

La segona ponència està centrada en l’ús d’apalutamida, un fàrmac per al tractament del càncer de pròstata metastàtic hormonosensible. En este cas, als huit hospitals públics anteriors s’unix també l’Hospital de Torrevieja.

L’estudi ha avaluat l’eficàcia i seguretat del tractament amb apalutamida en 172 pacients durant sis mesos. “En els primers 3 mesos, el 70 % dels pacients van reduir el nivell del PSA (prova de l’antigen prostàtic específic) en un 90 %, mentres que transcorregut un any el 80 % dels pacients continuava amb el tractament”, ha detallat Jaime Poquet.

La presentació dels dos treballs en el congrés serà una oportunitat per a compartir estos avanços amb la comunitat científica internacional i consolidar el lideratge de la Comunitat Valenciana en este àmbit.

El treball col·laboratiu entre les diferents unitats d’atenció farmacèutica a pacients externs per al seguiment de pacients i l’elaboració i publicació d’estudis obri la porta a una cooperació més estreta entre els diferents centres hospitalaris valencians. Això permetrà abordar projectes de més envergadura en un futur i obtindre resultats en salut rellevants que milloren el benestar de la població.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Jaime Poquet, Jefe Servicio Farmacia Hospital Dénia

Jaime Poquet, Jefe Servicio Farmacia Hospital Dénia

Jaime Poquet, Jefe Servicio Farmacia Hospital Dénia