Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino destaca que l’auditoria forense permetrà als valencians “conéixer la veritat sobre els excessos de l’anterior Consell amb el sector públic”

20/03/2024
Ruth Merino destaca que l’auditoria forense permetrà als valencians “conéixer la veritat sobre els excessos de l’anterior Consell amb el sector ...
  • La consellera d’Hisenda subratlla que el Consell acomplix el compromís de fer un control financer específic sobre el gasto dels ens de la Generalitat en 2023
  • Ruth Merino assenyala que l’informe de la Intervenció General sobre l’exercici de 2022 corrobora la “preocupació” del Consell per la gestió realitzada pel Govern del Botànic i confirma la necessitat d’una anàlisi més profunda
  • La consellera afirma que “el que és perillós” de la proposta de finançament singular realitzat per la Generalitat Catalana es troba en el fet que el Govern d’Espanya “està disposat” a acceptar “un bescanvi per vots”
  • El Consell aprova el decret llei que regula les categories professionals i retribucions del personal investigador

 

La consellera d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha destacat que l’aprovació per part del Consell dels controls financers específics de la Intervenció de la Generalitat per a 2024 permetrà als valencians “conéixer la veritat sobre els excessos de l’anterior Consell amb el sector públic”.

La titular d’Hisenda s’ha referit d’esta manera en la roda de premsa posterior al Ple del Consell, a l’aprovació de la programació dels controls financers específics que es faran durant 2024 respecte a l’exercici de 2023, entre els quals figura la realització d’una auditoria forense del sector públic de la Generalitat.

Ruth Merino ha explicat que, tal com va anunciar el president, Carlos Mazón, es feia necessari dur a terme una anàlisi més exhaustiva complementària als controls ordinaris, motiu pel qual la Intervenció ha inclòs dins de la seua previsió de controls específics tant l’esmentada auditoria forense com la realització d’una auditoria operativa en les modalitats d’auditoria de sistemes i procediment i d’auditoria d’eficàcia, eficiència i economia del sector públic instrumental sobre 2023.

La finalitat de l’auditoria forense serà analitzar “com s’han gastat els diners dels valencians” davant de les “irregularitats” evidenciades en els controls ordinaris que fa la Intervenció en els ens del sector públic de la Generalitat per part dels governs de Ximo Puig.

La consellera s’ha referit en este sentit a les conclusions de l’informe que ha conegut el Ple del Consell realitzat per la Intervenció General de la Generalitat corresponent a l’execució del Pla anual d’auditories del sector públic 2023 sobre l’exercici de 2022 i que, com ha subratllat Ruth Merino, “ve a corroborar eixa preocupació que tenim en el Consell pels excessos i per la manera de gestionar” en el sector públic durant l’etapa del Govern del Botànic.

Referent a això, ha ressaltat que este informe de la Intervenció General constata que només 17 de 42 entitats obligades a fer-ho disposaven en 2022 de massa salarial autoritzada per la Direcció General de Pressupostos i es van efectuar més de 5.000 contractacions temporals sobre un total de 8.000 sense la preceptiva autorització. A més, també conclou que es van rebre béns i servicis sense expedient de contractació per 117,2 milions i que 18 entitats van realitzar un ús incorrecte de contractes menors.

Merino ha subratllat, a més, que l’anàlisi realitzada per la Intervenció també revela que 11 entitats no van adoptar mesures adequades per a lluitar contra el frau i la corrupció i que en totes les entitats del sector públic s’ha detectat debilitat en el procediment de detecció de doble finançament del gasto subvencionable o del control d’incompatibilitats amb altres ajudes.

Proposta de finançament singular

D’altra banda, la consellera s’ha referit a la proposta de finançament singular formulat per la Generalitat de Catalunya per a assenyalar que “el que és perillós no es troba en el que demanda l’independentisme i el que demanda Pere Aragonès”, sinó “en el fet que el Govern d’Espanya està disposat a donar-li moltes coses que són inacceptables, perquè lamentablement el que hi ha darrere és un bescanvi per vots”.

“Això no va de solucionar els problemes de les comunitats i de tractar per igual a tots els espanyols, sinó d’aconseguir vots per a mantindre’s en el poder”, ha dit la titular d’Hisenda, per a qui ens trobem davant “d’un pas més que fa l’independentisme, que és insaciable”. Ha recordat en este punt que el Govern Valencià, per contra, “està en la igualtat, en l’equitat, en la justícia entre territoris, i això implica millorar les condicions de finançament de la Comunitat Valenciana, però no per voler ser més que ningú sinó per voler ser igual”.

Decret llei sobre les condicions del personal investigador

En la roda de premsa ha comparegut també el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, per a informar de l’aprovació pel Consell del decret llei de mesures urgents en matèria de categories professionals i condicions retributives del personal investigador de les fundacions i instituts d’investigació biomèdica del sector públic instrumental de la Generalitat.

El conseller ha explicat que este marc normatiu resol les “irregularitats” en matèria de gestió de personal posades de manifest en els informes d’auditoria de les fundacions d’investigació.

A través d’este acord, s’equiparen les categories professionals del personal investigador amb les categories del personal estatutari del sistema valencià de salut i es regulen les condicions retributives d’este personal per a evitar inequitats en les condicions laborals. A més, s’establix que la implantació de la carrera professional per a este col·lectiu es durà a terme de manera progressiva durant els anys 2025 i 2026.

 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Portavoz del Consell, Ruth Merino

Portavoz del Consell, Ruth Merino