Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
EACC

L’IVC inaugura les exposicions de Pilar Beltrán i Nicoleta Moise en l’Espai d’Art Contemporani de Castelló

21/03/2024
L’IVC inaugura les exposicions de Pilar Beltrán i Nicoleta Moise en l’Espai d’Art Contemporani de Castelló
  • ‘Filtracions’ és la proposta de l’artista castellonenca Pilar Beltrán que indaga en el passat de l’emplaçament que ocupa l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC)
  • L’artista Nicoleta Moise presenta en ‘Reclinar la imatge, torçar el gest’, tres peces que conviden a la reflexió a través de l’arxiu

 

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), obri al públic el dissabte 23 de març, a les 12.00 hores, les exposicions protagonitzades per les artistes Pilar Beltrán i Nicoleta Moise que es podran veure a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) fins al 15 de juny.

La mostra ‘Filtracions’, de l’artista castellonenca Pilar Beltrán, comissariada per Carles Àngel Saurí, convida a la reflexió a través d’una instal·lació que evoca el passat del mateix emplaçament que hui ocupa l’edifici de l’EACC, que va ser anteriorment un dels patis de la Casa de Beneficència, una institució que va donar recer a persones majors i xiquets o un lloc per a l’educació de persones sordes.

D’altra banda, la ubicació de l’Espai està relacionada amb un passat d’aigua, ja que prop de l’edifici transcorria la séquia Major de Castelló de la Plana. Per això, l’aigua és un element que forma part de l’arquitectura de l’espai i servix, a més, com a punt de trobada amb l’obra de l’artista ja que és una de les temàtiques de referència en els seus treballs.

Pilar Beltrán se servix d’estes ressonàncies per a treballar el passat a partir de la imatge de la filtració, un concepte potent que implica el llenguatge de l’aigua, i alhora, la capacitat incisiva de la història. Així, entenent el passat com una filtració, l’artista presenta una instal·lació a l’EACC amb la qual reflexiona sobre les maneres d’estar i posicionar el cos en institucions educatives com l’Espai o l’antiga Beneficència.

‘Reclinar la imatge, torçar el gest’, Nicoleta Moise

L’EACC inaugura també l’exposició de Nicoleta Moise ‘Reclinar la imatge, torçar el gest’, en la qual l’artista presenta un recorregut format per tres peces que ens traslladen a un lloc d’obertura, un espaitemps on parar atenció, reflexionar i imaginar a través de l’arxiu.

El treball de Moise retrotrau imatges que possibiliten qüestionar els processos d’alterització del cos al llarg de la història, en concret els de les socialitzades com a dones, convidant a pensar el present, però, sobretot, a imaginar altres futurs que siguen possibles.

Per a l’EACC, l’artista presenta tres investigacions que guarden relació amb el joc de muntatge i composició de la imatge, la cerca del significat del gest i l’elaboració de nous enunciats a través de processos assagístics. En estes, es pensa sobre i a través dels cossos constituïts com a femenins, de la seua domesticació i el seu intent per a alliberar-se.

L’exposició de Nicoleta Moise és una proposta comissariada per Elena Rocamora Sotos, Irene Sánchez Mora i Maria Vidal Soria.

 

Galeria d'imatges