Agricultura, Ramaderia i Pesca

Aguirre urgix a Planas que prenga “mesures eficaces de suport a tots els sectors agrícoles i ramaders”

20/03/2024
  • Demana al ministre que siga “ambiciós i valent” amb mesures eficaces i immediates per al sector
  • Insistix en un règim simplificat per als perceptors de menys de 5.000 euros i exempcions per al compliment de la condició d’agricultor actiu
  • Critica que no s’han tingut en compte les condicions de pluviometria en els nous ecorrègims per a zones ni s’ha previst el sector boví semiextensiu dins de l’ajuda associada al boví de la PAC

 

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha demanat al ministre Planas que prenga mesures eficaces de suport a l’agricultura i la ramaderia i ha reiterat la seua petició perquè sol·licite a Brussel·les l’activació dels fons de reserva de crisi de la PAC, per a poder ajudar la totalitat de sectors agrícoles i ramaders, “sense cap excepció”.

Després de participar en la reunió del Consell Consultiu de Política Agrícola i Pesquera d’Assumptes Comunitaris, Aguirre ha recordat el “gran anunci” que va fer el ministre el passat 15 de febrer quan es va referir a un règim simplificat per als perceptors de menys de 5.000 euros. “Només a la Comunitat Valenciana s’hi podrien acollir més del 92 % dels beneficiaris d’ajudes directes. Una mesura que sí que suposaria un enorme avanç en simplificació de la PAC per a la gran part de les regions”.

Així ha subratllat que “una part important dels agricultors professionals de la nostra regió són xicotets perceptors d’ajudes directes, la qual cosa ens porta a poder afirmar que un règim simplificat en el nostre territori no solament facilitaria la tramitació dels expedients d’agricultors a temps parcial sinó també d’agricultors professionals o a títol principal”.

Aguirre s’ha referit a la proposta més “ambiciosa i valenta” de la Comissió que la proposta del Ministeri que sí que recull una exempció de la condicionalitat per a les explotacions de menys de 10 hectàrees i la flexibilització d’algunes de les normes de condicionalitat. I ha lamentat que el ministre “solament ha anunciat unes mesures de flexibilització dels ecorrègims, que la nostra regió ja havia implementat des del mes de novembre”.

També s’ha referit a la necessitat de donar cabuda en l’excepció per al compliment de la condició d’agricultor actiu als agricultors a temps parcial (mesura que hauria quedat englobada en el règim simplificat), així com la necessitat de revisar les condicions d’aplicació de les pràctiques d’ecorrègims, i també instaurar un ecorrègim específic per a les zones de secà més àrides.

En este sentit, Aguirre ha reclamat que es reconsideren les condicions de pluviometria per a definir les zones objecte d’ajuda, ja que en regions com la nostra són típiques les pluges torrencials, que no representen la realitat de precipitació mitjana anual en què es basa l’actual definició. També ha insistit que no deixe fora de les ajudes associades de la PAC el sector boví en règim semiextensiu, “un dels sectors més perjudicats en la pèrdua d’ajudes”.

Finalment, ha fet referència a la implementació del quadern digital i ha demanat que definisca quan exigir de manera obligatòria o si la seua presentació serà totalment voluntària.