Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Arts escèniques

L’IVC presenta més de 35 activitats al Teatre Arniches d’Alacant per a tancar la Temporada 23-24

21/03/2024
L’IVC presenta més de 35 activitats al Teatre Arniches d’Alacant per a tancar la Temporada 23-24
  • La programació d’abril a juny inclou entre els espectacles previstos dos premis MAX 2023 i cinc candidats en 10 categories per a l’edició de 2024
  • L’IVC prepara la quarta edició del seu Festival Internacional d’Arts Escèniques FRESCA!, que enguany serà del 19 al 27 de juliol a Casa Mediterráneo

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), presenta la programació del Teatre Arniches d’Alacant per a l’últim trimestre de la Temporada 2023-24 que inclou un total de 35 activitats des del mes d’abril fins a juny.

En concret, el programa previst està compost per huit espectacles de teatre, tres de dansa, dos concerts, un musical, dos espectacles familiars i tretze projeccions de la Filmoteca, així com altres activitats vinculades a institucions com la Universitat d’Alacant i centres d’ensenyaments, entre altres.

La directora territorial de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, ha destacat que el Teatre Arniches “torna a apostar per un programa fresc i variat, amb un gran component emocional i amb la qualitat que el caracteritza”.

En este sentit, ha recordat que, en els últims mesos, el teatre alacantí “ha albergat 9 dels espectacles candidats als pròxims Premis MAX de les Arts Escèniques i oferirà altres 5 espectacles candidats en 10 categories”.

Així mateix, ha assenyalat que en la programació “s’inclou, a més, nombrosos espectacles recomanats per la Xarxa de Teatres i Auditoris Estatals del qual el Teatre Arniches forma part activa”.

Alicia Garijo ha comentat que este últim trimestre suposa “un tram de programació digne d’una gran fi de festa. L’Arniches oferix tres mesos plens d’emoció amb noms propis. Els dels autors de tot el territori nacional i, per descomptat, del talent valencià, al qual l’IVC sempre dona suport especialment”.

“Des de la nostra dramaturga alacantina Josi Alvarado al referent Pablo Messiez, l’ofici de companyies com Albena i Maduixa o la frescor i originalitat en les veus d’Emília i Pablo, són exemple del que espera al públic que decidisca acompanyar-nos en este últim tram d’esta temporada”, ha afegit.

Així mateix, dins de la programació s’inclou la Campanya Escolar 23-24 amb tres sessions de l’espectacle Menina, soy una puta obra de Velázquez, que aborda el tema de la gordofòbia i que és candidata al MAX al millor espectacle revelació, i que tanca l’exercici amb un rotund suport de la comunitat educativa, que ha omplit la majoria de les sessions oferides.

La Filmoteca també continua la seua activitat els dijous a les 19.30 hores, i estén la seua presència en el calendari d’Arniches en oferir fins a l’11 de juliol dotze pel·lícules, quatre de les quals estan emmarcades en un cicle dedicat al cineasta Jim Jarmusch. A més, s’inicia una col·laboració amb l’IES Figueras Pacheco amb la projecció del curt Cierra los ojos el dia 17 d’abril, l’accés del qual serà amb invitació que podrà ser retirada en el Teatre Arniches.

Simultàniament, Cultura posa en marxa en este últim tram del curs la maquinària de preparació del seu Festival Internacional d’Arts Escèniques FRESCA! 2024, que celebrarà la seua quarta edició del 19 al 27 de juliol a Casa Mediterráneo, i que una vegada més, oferirà un cartell de màxima qualitat que combinarà la programació general de gran format en el seu escenari principal, amb la proposta familiar ‘Frescoreta!’ per a públic familiar.

Els detalls de la programació

El tret d’eixida per a este trimestre el donarà una producció pròpia de l’IVC amb autoria alacantina. Josi Alvarado (Premi SGAE de Teatre Ana Diosdado 2019) firma Les Troianes. Fucking Nowhere.

Es manté l’aliança de l’Institut Valencià de Cultura amb el festival Abril en Dansa, amb dos cites a l’Arniches: el 20 d’abril amb la Gala Internacional Abril en Dansa 2024 i el 27, l’espectacle Sensual texion d’Eyas Dance Project; i dos activitats addicionals: l’exposició fotogràfica ‘Feminitat diversa, dansa diversa’ de Lucía Fernández&Sara Mateu, i la presentació de la revista Artescénicas de l’Academia de las Artes Escénicas de España a càrrec del seu director, José Vicente Peiró.

D’altra banda, la dansa s’acomiadarà de la temporada Arniches amb l’espectacle flamenc de la Cía. Marco Flores i la seua peça Rayuela el 25 de maig.

Així mateix, dos espectacles completen la programació familiar del trimestre: La lámpara maravillosa de Festuc Teatre, la peça de dansa Dot de Maduixa Teatre.

Per a públic de totes les edats, amb la denominació de ‘I...Per a Tots’, l’Arniches oferix Merrick. El Musical de L’Últim Toc Teatre, candidat MAX al millor espectacle musical basat en la història de Joseph Merrick, l’home elefant.

Passaran també per l’escenari companyies com Las Couchers i la seua comèdia Charlas de azucarillo el 13 d’abril, amb dos Premis de les Arts Escèniques Valencianes; L’Horta Teatre, que presenta L’últim ball, un espectacle que transita entre l’humor i la nostàlgia i que ha valgut a Alfred Picó i Carles Alberola una candidatura MAX ex aequo al millor actor, el 26 d’abril; o Albena Teatre que aterra a Alacant amb El moble el 3 de maig.

El 10 de maig, l’Arniches rep Kamikaze Producciones amb Pablo Messiez, una de les figures clau de l’escena teatral contemporània, que presenta Los gestos, peça candidata als MAX al millor disseny d’il·luminació i millor actriu.

Per la seua part, el 17 de maig, de la mà d’Histrión Teatro, el públic podrà endinsar-se amb Nevenka en la història del famós cas d’assetjament sexual, que va generar un gran impacte social l’any 2000, i que compta amb cinc candidatures als Premis MAX 2024.

Tancarà el mes de maig Cucaracha con paisaje de fondo, un espectacle premiat amb dos MAX en 2023 a la millor autoria i espectacle revelació, en el qual la companyia Mujer en Obras proposa un viatge a un balneari perdut en el qual les dones que no poden tindre fills van a prendre les aigües.

Música a l’Arniches

El públic podrà disfrutar de dos cites amb la música en el Teatre Arniches: la primera, el dimarts 21 de maig, amb un concert de The Cardinal Jazz Orchestra de Texas i els Jazz-ology de San Francisco, en un concert que serà gratuït.

L’Arniches tanca la temporada amb un concert a càrrec d’Emília i Pablo, el 14 de juny, amb la col·laboració de Coca de Aurora que, per segon any, farà l’ullet al públic assistent amb una degustació de coca de molletes.

D’altra banda, es manté la col·laboració amb la Universitat d’Alacant, per la qual el Teatre cedix el seu espai per a la representació dels espectacles resultants del present curs de les tres aules de Teatre Contemporani, de la UPUA i de Teatre Clàssic.

Venda d’entrades i abonaments

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport continua apostant per una oferta accessible, per la qual cosa mantenen l’ampli ventall de descomptes i els abonaments Gran Abonament que oferix 11 espectacles per 88 euros, l’Abonament Jove amb eixos mateixos 11 espectacles per 33 euros i l’Abonament a la Carta, que permet triar 6 espectacles per 54 euros.

Els abonaments i els espectacles no inclosos en els abonaments eixiran a la venda este mateix dijous, a partir de les 13.30 hores i les entrades soltes es podran adquirir a partir de les 00.00 hores del 25 de març ací.

 

Galeria d'imatges