Justícia i Interior
Incendis forestals

Elisa Núñez anuncia la construcció de huit nous depòsits d’aigua per a la prevenció d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana en 2024

21/03/2024
Elisa Núñez anuncia la construcció de huit nous depòsits d’aigua per a la prevenció d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana en 2024
  • Situats en punts estratègics, suposaran una inversió de més d’1,6 milions i facilitaran més de 2.400 metres cúbics d’aigua per als mitjans aeris i terrestres d’extinció
  • La Conselleria impulsa una àmplia xarxa d’infraestructures per a facilitar la prevenció i extinció d’incendis, en la qual s’inclou el manteniment de 4.375 hectàrees d’àrees tallafocs entre 2024 i 2025

 

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha anunciat la construcció en 2024 de huit nous depòsits d’aigua per a lluitar contra els incendis forestals, com a part d’una àmplia xarxa infraestructures composta per depòsits i àrees tallafocs en les àrees forestals de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de facilitar l’extinció dels incendis.

Estos depòsits, suposaran una inversió total d’1,644.444 euros amb fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència (Next Generation). Se situaran en punts estratègics, principalment en muntanyes públiques i àrees rurals d’alt risc, i facilitaran més de 2.400 metres cúbics d’aigua per als mitjans aeris i terrestres d’extinció d’incendis forestals.

A més de la construcció d’estos huit nous depòsits, tres dels quals se situaran dins del Parc Natural las Hoces del Cabriel i un al Parc Natural de Serra Calderona, en 2024 la conselleria també iniciarà la redacció dels projectes per a la construcció d’altres sis depòsits més.

Elisa Núñez ha explicat este projecte de nous depòsits en la seua visita al depòsit d’aigua, construït a Montán (Castelló) en el qual la Conselleria de Justícia i Interior ha invertit més de 127.000 euros i té una capacitat de 520 metres cúbics.

El depòsit de Montán s’ha construït en una parcel·la de 1.100 m² recentment adquirida i cedida gratuïtament per l’Ajuntament a la Generalitat per a este fi, ja que en este terme municipal la propietat pública que gestiona directament la Generalitat és molt poca. El depòsit es nodrix de la font Felicia, que des d’antic rega diverses hortes per la zona i la captació de la qual va quedar greument danyada per l’incendi forestal de 2014. Amb estes obres s’ha arreglat la captació original, la qual cosa permet mantindre la seua activitat de reg tradicional i l’horta, i els cabals excedents són els que alimenten el depòsit.

La consellera ha explicat que “estem apostant per una nova estratègia en la prevenció d’incendis forestals centrada en una gestió integral del territori, que substituïsca la visió compartimentada de prevenció i extinció, i la no-intervenció en el patrimoni natural, que fins ara mantenia el Botànic, la qual cosa fa que hui dia estiguen plens de biomassa i puguen resultar un polvorí”.

Segons ha manifestat Elisa Núñez, “Esta nova estratègia suposa, d’una banda, actuacions de prevenció, com la realització de cremes prescrites controlades, la concessió d’ajudes als ajuntaments perquè executen actuacions en la planificació de prevenció d’incendis, impulsar l’aprofitament energètic de la biomassa per a evitar la seua acumulació en les muntanyes i afavorir la ramaderia extensiva, i d’altra banda, desenvolupar infraestructures com ara àrees tallafocs i pistes forestals per a dificultar la propagació del foc i facilitar als brigades les tasques d’extinció de possibles incendis forestals”.

En este sentit, la consellera també ha anunciat per a 2024 i 2025 l’adaptació i manteniment de 4.375 hectàrees d’àrees tallafocs, amb una inversió superior als 9 milions, així com el manteniment de més de 100 km de pistes forestals, amb una inversió aproximada de 3 milions (Fons programa FEADER-PDR).

Nous depòsits per a extinció

La Conselleria de Justícia i Interior construirà huit nous depòsits d’aigua amb l’objectiu que els camions autobomba i helicòpters disposen d’aigua durant els treballs d’extinció d’incendis forestals. Tres d’estos se situaran a la província de Castelló, a Segorbe, Soneja i Villahermosa del Río, i altres cinc a la província de València, als municipis de Requena, Utiel, Venta del Moro (2) i Casas Bajas.

Cada un dels depòsits disposaran d’una capacitat aproximada de 300 metres cúbics, es construiran amb material prefabricat de formigó armat i tindran aproximadament 10 metres de diàmetre i 4 d’altura.

Atés que estos depòsits també actuen com a punts d’aigua on acudixen els animals a refrescar-se i hidratar-se, els depòsits inclouen rampes d’eixida, abeuradors per al bestiar, i tolles per a evitar ofegaments de l’avifauna.

Les obres del primer depòsit, situat al municipi de Requena ja han començat.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats