Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
MuBAV

El Museu de Belles Arts de València celebra el centenari del moviment surrealista amb la mostra ‘Surrealismes. Obra gràfica de la Colección BBVA’

21/03/2024
El Museu de Belles Arts de València celebra el centenari del moviment surrealista amb la mostra ‘Surrealismes. Obra gràfica de la Colección BBVA’
  • Obres de Salvador Dalí, Joan Miró, Yves Tanguy, Joan Ponç, Maruja Mallo i Benjamín Palencia formen part de l’exposició
  • La mostra, que es podrà veure fins al 9 de juny, està organitzada pel MuBAV en col·laboració amb la Colección BBVA

 

El Museu de Belles Arts de València (MuBAV) commemora el centenari del primer ‘Manifest surrealista’ publicat pel poeta i crític francés André Breton en 1924 amb l’exposició ‘Surrealismes. Obra gràfica de la Colección BBVA’, que oferix un recorregut pel singular i sorprenent àmbit del subconscient, en la qual real i irreal resulten categories intercanviables.

La presentació de la mostra ha comptat amb la presència de la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar; el director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel; el director de Banca Privada Territorial Est de BBVA, Ximo Raga; i la directora global d’Immobles i Servicis de BBVA, Desirée Granda.

Pilar Tébar ha agraït “la generosa col·laboració que el BBVA ha tingut amb el Museu de Belles Arts amb la cessió temporal de les obres que conformen esta exposició, que realça l’alt nivell que el museu està aconseguint”.

Per la seua part, González Tornel ha assenyalat que esta mostra és el resultat de la col·laboració del MuBAV amb la Colección BBVA, i ha destacat que la col·laboració publicoprivada “és la clau perquè tots els públics puguen accedir a la cultura”.

En este sentit, ha apuntat que el Museu de Belles Arts i el BBVA “escenifiquen, a través d’esta mostra, l’inici d’una col·laboració que promet nous fruits durant els pròxims anys”. Així mateix, en relació amb el contingut d’esta exposició, ha ressaltat que l’obertura cap a l’art contemporani “és un dels senyals d’identitat del present i el futur del Museu de Belles Arts de València”.

Així mateix, Ximo Raga, director de Banca Privada Territorial Est de BBVA, ha indicat que esta és “una ocasió molt especial per a tot l’equip BBVA a la Comunitat Valenciana, ja que es tracta de la primera vegada que BBVA organitza una exposició en un museu valencià amb fons de la seua col·lecció”.

Desirée Granda, directora global d’Immobles i Servicis de BBVA, ha manifestat que la proposta cultural de BBVA “partix del convenciment que l’art i la cultura són elements clau per a transformar positivament la vida de les persones”. Així mateix, ha afegit que la selecció d’obres que conformen l’exposició, “són només una xicoteta mostra de la Colección BBVA a Espanya, que consta de 9.000 obres d’art”.

54 obres mestres del surrealisme

La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim 9 de juny, presenta un conjunt de cinquanta-quatre obres d’artistes com Salvador Dalí, Joan Miró, Yves Tanguy, Joan Ponç, Maruja Mallo i Benjamín Palencia que van explorar l’univers del subconscient i de l’oníric, desenvolupant una visió particular del món i creant un imaginari propi.

Les obres, pertanyents a la Colección BBVA, conviden amb les seues ingràvides formes, desfigurades o biomòrfiques, a somiar i imaginar fons abissals, zones subterrànies, cosmogonies fantàstiques poblades per éssers estranys i misteriosos, mons simbòlics generats per l’experiència individual de cada artista.

De Salvador Dalí (1904-1989) s’exhibix ‘La conquête du cosmos’ (La conquesta del cosmos, 1974), una sèrie de dotze estampes de gran format creades mitjançant les tècniques de l’aiguafort i la punta seca, que explora les relacions entre art i ciència emprant el llenguatge del surrealisme més característic de l’autor.

Es tracta d’una manifestació tardana de l’interés de Dalí per la ciència i les matemàtiques a partir dels anys cinquanta, sense abandonar el seu particular llenguatge de nítids contorns i colorits, així com algunes constants de la seua obra com els rellotges.

Per la seua part, en la trajectòria de Joan Miró (1893-1983) la producció gràfica adquirix gran rellevància en convertir-se en vehicle fonamental per a la seua experimentació plàstica. Reinterpretant el concepte de gravat des d’una mirada contemporània, se servix de tècniques tradicionals, com l’aiguafort o l’aiguatinta, per a representar el seu particular univers còsmic.

La ‘Sèrie Mallorca’, realitzada per Miró en 1973, és una de les més interessants de la seua carrera artística. L’exposició permet contemplar una de les deu carpetes completes existents a tot el món, pertanyent als fons de la Colección BBVA. La sèrie, composta per trenta-set obres, té a més un caràcter excepcional, ja que l’artista estampa el color i el negre per separat.

L’exposició es completa amb cinc obres dels artistes Yves Tanguy (1900-1955), Joan Ponç (1927-1984), Maruja Mallo (1902-1995) i Benjamín Palencia (1894-1980) que també van explorar els camins del surrealisme en algun moment de les seues carreres artístiques, amb el comú denominador de tractar-se d’obra sobre paper.

La Colección BBVA

La Colección BBVA està composta per més de 9.000 peces que abasten un ampli període historiogràfic, des del segle XV fins a l’actualitat. Dins dels seus fons destaquen els segles XVII, XVIII i XIX, representats mitjançant una extraordinària selecció d’obres d’art, principalment de les escoles holandesa, flamenca i espanyola, amb peces de Goya, Van Dyck, Snayers, Pickenoy, Pantoja de la Cruz, Carreño de Miranda o Murillo.

A més, l’art del segle XX és un gran focus d’interés, per la qual cosa també inclou una considerable presència d’artistes reconeguts internacionalment com Santiago Rusiñol, María Blanchard, Joan Miró, Yves Tanguy, Antonio López, Antoni Tàpies o Miquel Barceló, entre molts altres.

La vocació de la Colección BBVA ha sigut sempre la de conservar, estudiar i acostar la seua col·lecció al públic més ampli possible. Per a això, les peces es mostren físicament i digitalment en diferents escenaris, com ara exposicions temporals i mitjançant depòsits en museus.

Així mateix, l’entitat fomenta la investigació i catalogació científica de les seues obres, la qual cosa és el punt de partida que permet emprendre la difusió d’este extens patrimoni, des del convenciment que art i cultura són elements clau per a millorar la vida de les persones.

 

Galeria d'imatges