Sanitat

Gómez destaca l’impuls a la investigació i la transferència de coneixement als pacients de la Fundació QUAES en l’octau aniversari de l’entitat

21/03/2024
Gómez destaca l’impuls a la investigació i la transferència de coneixement als pacients de la Fundació QUAES en l’octau aniversari de l’entitat
  • El conseller de Sanitat recalca la importància de la col·laboració publicoprivada en l’àmbit de la investigació i la innovació en salut
  • S’han atorgat beques als projectes presentats per les associacions de pacients amb la finalitat de donar suport a les seues activitats per a millorar la seua qualitat de vida, així com informar-hi i divulgar-les

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat la labor desenvolupada durant huit anys per la Fundació QUAES, “en traslladar el coneixement de tots els avanços científics en matèria de diagnòstic de precisió no només als científics i professionals de la medicina, sinó també als mateixos pacients i familiars”.

El titular de Sanitat ha fet estes declaracions en la clausura de la jornada ‘Junts compartint’, organitzada per la Fundació QUAES amb motiu de  l’octau aniversari d’esta entitat, en la qual, a més de realitzar un repàs anual, s’han atorgat dos beques que esta fundació concedix als millors projectes d’innovació social a les associacions de pacients.

Segons Gómez, “amb l’elecció del seu nom, QUAES, que prové del llatí quaesitum, que significa buscar, investigar, esta fundació ja manifesta la seua vocació, però amb un valor afegit, perquè conjumina la veu d’investigadors, professionals sanitaris i pacients”.

En este sentit, el conseller ha recalcat “el seu compromís de transferir el coneixement adquirit a tota la societat, el suport decidit d’esta fundació tant a la investigació biomèdica i la innovació en salut, com a través de la formació del professional sanitari i la promoció de la salut pública”.

“Com a gestor sanitari —ha continuat Marciano Gómez—, esta visió té un alt grau de convergència, amb els objectius que s’ha marcat la sanitat pública valenciana, coincidim que la investigació biomèdica i la innovació en salut són la base del progrés en medicina”.

Segons Gómez, “la investigació biomèdica ens permet comprendre millor les malalties i desenvolupar noves estratègies per a combatre-les, acostant-nos a un futur en el qual totes les malalties siguen curables”.

D’altra banda, el titular de Sanitat ha destacat la importància de la col·laboració publicoprivada en l’àmbit de la investigació i la innovació en salut. Per a Marciano Gómez, “esta mena de col·laboració és un motor que accelera el ritme de la investigació en biomedicina i la innovació en salut, permet aprofitar les fortaleses del sector públic i del privat, per a compartir coneixements, recursos, infraestructures i, sobretot, talent”.

“Combinant l’experiència i els recursos del sector públic amb l’agilitat i el dinamisme del sector privat podem desbloquejar noves solucions per als desafiaments de salut més urgents, com ara les pandèmies, la cronificació de les malalties o l’envelliment de la població”, ha asseverat Marciano Gómez.

Finalment, el conseller ha posat alguns exemples de la labor realitzada per la Fundació QUAES en els 8 anys que té d’existència. L’aposta que fa per la investigació i el desenvolupament s’ha traduït en el finançament de projectes d’investigació i de desenvolupament de noves tecnologies, productes i servicis; els programes formatius i de beques, o les campanyes de conscienciació sobre temes rellevants per a la salut pública, com ara la prevenció del càncer, la importància de la vacunació o la necessitat de combatre l’estigma associat a la salut mental.

Projectes d’innovació premiats

QUAES col·labora amb més de cent associacions de pacients en tot Espanya i ajuda a visibilitzar les seues causes i els projectes.

Les beques atorgades este dijous són econòmiques i estan destinades a donar suport a aquells projectes desenvolupats per associacions de pacients. La finalitat que tenen és secundar i reconéixer les activitats orientades a millorar la qualitat de vida i el benestar del pacient i els familiars, així com facilitar informació, promoció de la divulgació i/o formació en temes socials i sanitaris del col·lectiu de pacients i el seu entorn; estan desenvolupades per les mateixes associacions de pacients i les entitats que els representen, i es reconeix així el seu valor afegit i es promou el seu desenvolupament i consecució.

Entre els 24 projectes presentats per les associacions de pacients a les beques QUAES està el que s’ha atorgat a AdELA MADRID pel seu projecte ‘Cuidant de tu’ per a pacients i familiars d’ELA, que busca proporcionar suport i descans a les famílies cuidadores i impedir que la degeneració progressiva ocasionada per l’ELA deteriore la situació personal, familiar, social i professional dels afectats.

En la segona de les beques hi ha un empat entre ALCLES i l’associació 22q11.

L’Associació Provincial per a la Lluita contra la Leucèmia i Malalties de la Sang (ALCLES), pel seu projecte ‘Programa ritme cardíac’, amb el qual oferix música en directe a pacients, acompanyants i personal tècnic de l’Hospital de Dia Oncohematològic de l’Hospital Universitari de Lleó. L’objectiu és fer més suportable el temps d’espera i de recepció de determinats tractaments i intervencions medicosanitàries i contribuir a crear en el pacient una sensació d’evasió, relaxació i teràpia.

L’associació 22q11, pel seu projecte ‘Acostar la realitat de l’alumnat’, amb l’objectiu d’acostar la realitat de l’alumnat amb síndrome 22q11 a centres educatius i terapèutics per a sensibilitzar i informar, i dotar-los de ferramentes, famílies i professionals i així previndre i lluitar contra l’assetjament i afavorir la inclusió social de les persones amb síndrome 22q11.

Galeria d'imatges