Sanitat
Congrés autonòmic

Més de 250 intensivistes es reunixen a Castelló per a abordar el paper assistencial de les UCI

21/03/2024
Més de 250 intensivistes es reunixen a Castelló per a abordar el paper assistencial de les UCI
  • La medicina personalitzada en el tractament de la sèpsia permet lluitar contra la resistència als antibiòtics i augmentar la supervivència
  • Infermeria defén en esta cita científica el treball de prevenció amb la consolidació dels programes ZERO de seguretat del pacient crític

Més de 250 especialistes en medicina intensiva de la Comunitat Valenciana i infermeria es reunixen en el XLV Congrés de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries, que té lloc a la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I sota l’organització de les UCI dels hospitals de l’ASI de Castelló (General, Provincial, la Plana i Vinaròs).

Durant dos jornades s’abordaran diversos temes clínics que tenen interés sobre el paper actual i futur de les UCI valencianes, tant en els seus diversos vessants assistencials com en l’àmbit geogràfic, amb l’anàlisi del treball que s’exercix des dels servicis intensius dels hospitals perifèrics, com ara Requena o Vinaròs.

Un altre dels temes destacats és la importància dels avanços en la medicina personalitzada dirigits a optimitzar el tractament de pacients amb sèpsies i xoc sèptic. En este sentit, Roberto Reig, cap de la Unitat de Vigilància Intensiva de l’Hospital General de Castelló, ha explicat que l’objectiu és “buscar l’última tecnologia que ens permeta millorar l’evolució del pacient amb el tractament antimicrobià més adequat i, al seu torn, minimitzar l’impacte ecològic en la flora microbiana i reduir la taxa de multiresistències als antibiòtics, tal com ens exigixen l’OMS i les societats científiques”.

L’Hospital General de Castelló compta amb una consolidada experiència en esta àrea fruit del treball conjunt de l’UCI amb els servicis de Microbiologia i Farmàcia Hospitalària, a través de la comissió del Programa d’optimització de l’ús dels antibiòtics i del diagnòstic microbiològic precoç, que permet avançar cap a una terapèutica antibiòtica personalitzada. “Entre un 10 i un 15 % dels pacients hospitalitzats en les UCI poden presentar sèpsia, per la qual cosa, avançar en este camí suposa un important increment de la supervivència d’estos pacients greus”, ha assenyalat Reig.

El congrés també compta amb la representació i les ponències d’infermeria. Destaca la labor d’este col·lectiu en la consecució dels objectius implantats en els programes ZERO del Ministeri de Sanitat, que estan vigents en totes les UCI de la Comunitat Valenciana. Els programes ZERO estan dirigits a aconseguir els màxims estàndards de seguretat del pacient crític quant a la prevenció d’infeccions, pneumònia, bacterièmia i resistència antibiòtica.

En la jornada inaugural han intervingut el secretari autonòmic de Sanitat, Francisco Ponce; el vicerector d’Investigació de l’UJI, Jesús Lancis; el gerent de l’Agrupació Sanitària Interdepartamental de Castelló, Raúl Ferrando, i representants provincials i municipals junt amb el president de la societat científica, José M. Núñez, i el vocal d’infermeria, Daniel Babiloni.

El congrés s’està desenvolupant a la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI pel vincle acadèmic entre esta institució i els hospitals de la província de Castelló.

Galeria d'imatges