Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat llança una campanya de conscienciació amb recomanacions per a evitar incidents de ciberseguretat en les vacacions de Setmana Santa

23/03/2024
La Generalitat llança una campanya de conscienciació amb recomanacions per a evitar incidents de ciberseguretat en les vacacions de Setmana Santa
  • El Centre de Ciberseguretat de la Comunitat Valenciana publica un conjunt de consells per a una de les èpoques més crítiques de l’any
  • Els ciberdelinqüents aprofiten la planificació de viatges, reserves i altres gestions en línia per a robar dades amb les quals cometre ciberdelictes

 

El Centre de Seguretat de TIC (Tecnologies de la Informació i les Comunicacions) de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, ha posat en marxa una campanya de conscienciació amb recomanacions per a tota la ciutadania amb l’objectiu d’evitar incidents de ciberseguretat durant les vacacions de Setmana Santa i Pasqua.

Segons els experts del CSIRT-CV, els períodes vacacionals com els de Setmana Santa i Pasqua són les èpoques més crítiques de l’any, ja que els ciberdelinqüents les aprofiten per a robar dades i informació dels usuaris i usuàries per a cometre ciberdelictes.

“Estes són unes dates de descans, desconnexió i gaudi de l’oci, en les quals planifiquem, reservem i contractem tot tipus de servicis, com ara vols, excursions, restaurants, hotels, etc., i, hui dia, moltes d’estes gestions les fem en línia i podem baixar la guàrdia amb facilitat”, destaquen des del CSIRT-CV.

Per a evitar-ho, este centre ha iniciat una campanya que consistirà en la publicació d’una sèrie de recomanacions i consells pràctics dirigits a la ciutadania perquè puguen protegir-se degudament i disfrutar d’uns dies de descans sense sobresalts.

Les recomanacions aniran acompanyades de material de suport sobre diferents temes per als usuaris que vulguen conéixer més sobre com protegir les seues dades, com ara guies i manuals i cursos formatius, entre altres.

Amb el lema ‘Deu recomanacions de ciberseguretat per a Setmana Santa i Pasqua’, el CSIRT-CV publicarà les seues recomanacions fins al pròxim 5 d’abril, tant en els seus perfils de xarxes socials com en el portal especialitzat Conscienciació.

Consells pràctics d’utilitat

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha explicat que la campanya “incidirà en la importància de prendre les mesures adequades de seguretat a l’hora de gestionar lloguers vacacionals, utilitzar dispositius mòbils i apps i connectar-se a xarxes wifi, per exemple”.

D’altra banda, segons García Duarte, “entre les recomanacions s’inclouran consells per a ajudar les famílies a gestionar la ciberseguretat dels més xicotets, ensenyant-los a protegir-se durant el seu temps de connexió a internet”.

A més, CSIRT-CV publicarà consells sobre l’ús i protecció de les contrasenyes; el correu electrònic i la protecció davant el phishing per al robatori de dades; les còpies de seguretat; les xarxes socials i aplicacions d’emmagatzematge d’arxius i fotografies; els jocs en línia; i l’ús d’antivirus i altres ferramentes de seguretat.

El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana és un centre adscrit a la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), que impulsa de manera activa campanyes de formació i conscienciació enfront del risc que suposen els ciberatacs i que estan dirigides tant a la ciutadania com a les empreses i les administracions.

 

Galeria d'imatges