Sanitat

Els equips de trasplantament de La Fe realitzen huit trasplantaments de diversos òrgans en 24 hores

22/03/2024
Els equips de trasplantament de La Fe realitzen huit trasplantaments de diversos òrgans en 24 hores
  • Més de cent professionals es coordinen per a escometre tres trasplantaments pulmonars, tres hepàtics i dos renals, un dels quals de donant viu
  • Les intervencions es van fer a la vesprada i a la matinada per a garantir la qualitat dels òrgans i sense interferir en l’activitat ja programada

Els equips de trasplantament de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe han realitzat en 24 hores tres trasplantaments bipulmonars, tres hepàtics i dos renals, un dels quals amb donant viu i extracció amb cirurgia robòtica. Les intervencions van mobilitzar més d’un centenar de professionals i es van concentrar entre la vesprada-nit i la matinada següent, de manera que no es va interferir en l’activitat ja programada als quiròfans i es van minimitzar els temps d’isquèmia freda dels òrgans, és a dir, el temps que és òptim per a preservar-ne la qualitat.

“La solidaritat de les famílies dels donants, junt amb l’important esforç dels equips trasplantadors, han donat esperança a huit pacients que estaven en llista d’espera per a un trasplantament”. Amb estes paraules, la coordinadora de trasplantaments de La Fe, Ana Tur, resumix la maratoniana jornada, que va arrancar un dimarts al voltant de les tres de la vesprada.

Així, especialistes en urologia realitzaven l’explant d’un renyó d’un donant viu, mitjançant cirurgia robòtica, per a trasplantar-lo a una persona que el necessitava. Era una intervenció programada i coordinada pel cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica, José Luis Ruiz-Cerdà. L’implantament de l’òrgan va ser a càrrec de l’equip de cirurgians liderats pel cap de servici d’Urologia de La Fe, Alberto Budía.

Simultàniament, quatre cirurgians i dos infermeres, organitzats en dos equips, eixien rumb a un altre centre mèdic per a dur a terme l’explant i traslladar a La Fe els dos pulmons i el fetge d’un donant.

Dos equips implantadors més es quedaven a La Fe treballant per a preparar dos persones que anaven a rebre eixos òrgans. Coordinats pel cap de Cirurgia Toràcica, Gabriel Sales, dos cirurgians toràcics més, tres infermeres, dos anestesistes, una perfusionista, dos zeladors i un auxiliar esperaven en un quiròfan l’arribada dels pulmons.

Així mateix, el cap de servici de Cirurgia General i Digestiu, Rafael López-Andújar, i el seu grup, 12 professionals entre especialistes en cirurgia, infermeria, anestèsia, zeladors i un auxiliar, ultimaven els preparatius per a rebre i trasplantar el fetge.

El mateix protocol s’activava unes hores més tard, quan la Coordinació de Trasplantaments rebia la notícia que hi havia un segon donant amb extracció bipulmonar i hepàtica. Dos nous equips d’explant van estar a un altre hospital per a realitzar l’extracció dels òrgans i traslladar-los a La Fe, on 24 professionals més realitzaven sengles trasplantaments.

Ja de matinada, s’activava per tercera vegada el protocol d’explant-implant de pulmons, fetge i renyons. La jornada de rècord la tancava, a les tres de la vesprada, l’últim trasplantament renal.

Finalitzades les cirurgies, els pacients trasplantats van quedar ingressats a la Unitat d’Anestèsia i Reanimació, on, a més, es va mantindre tota l’activitat dels pacients crítics quirúrgics que s’havien atés de manera programada.

“En tan sols 24 hores, La Fe ha fet 8 trasplantaments. A Espanya, es realitza una mitjana diària de 16 trasplantaments. El nivell d’excel·lència dels equips trasplantadors que tenim al nostre hospital és difícil de superar”, ha conclòs el gerent del Departament de Salut València La Fe, José Luis Poveda.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Ana Tur, coordinadora de Trasplantes La Fe