Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino subratlla que la millora de la perspectiva de la Comunitat per part de Moody’s confirma l’augment de confiança dels inversors

22/03/2024
Ruth Merino subratlla que la millora de la perspectiva de la Comunitat per part de Moody’s confirma l’augment de confiança dels inversors
  • La consellera d’Hisenda recorda que este canvi se suma a l’elevació de la perspectiva valenciana d’estable a positiva, que ha dut a terme Standard & Poor’s
  • A més, Moody’s augmenta en un escaló la seua avaluació creditícia base (BCA, per les sigles en anglés) de la Comunitat Valenciana i preveu que el deute cresca a un ritme més baix que fins ara
  • Ruth Merino insta el Govern d’Espanya “a abordar d’una vegada” la reforma del sistema de finançament per a resoldre l’infrafinançament crònic de la Comunitat Valenciana i recorda que el Consell sí que està prenent mesures per a augmentar l’eficiència en la despesa

La consellera d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha subratllat que la millora d’estable a positiva de la perspectiva de la qualificació creditícia de la Comunitat Valenciana, per part de l’agència Moody’s, confirma el canvi en la percepció sobre la Comunitat i l’augment de la confiança per part dels inversors després de l’arribada del nou Consell.

La responsable d’Hisenda ha destacat que Moody’s també ha millorat en un escaló la seua avaluació creditícia base (BCA, per les sigles en anglés) de la Comunitat Valenciana, un indicador que té en compte tant el perfil macro com els factors financers i qualitatius de la institució avaluada.

L’agència explica que esta millora es deu a una situació fiscal més sòlida del que s’esperava anteriorment durant els pròxims tres anys a partir de la millora de la situació fiscal que es va començar a percebre en 2023. En paral·lel, la firma manté la qualificació del seu deute a llarg termini.

La consellera d’Hisenda ha recordat que este canvi a positiu de la perspectiva de la Comunitat se suma, i hi coincidix, al que l’agència de ràting Standard & Poor’s va comunicar el novembre passat com a avantsala d’una probable millora de la seua qualificació creditícia en el termini màxim de dos anys.

“És evident que la imatge de la Comunitat Valenciana en els mercats està canviant a millor a conseqüència de l’enfocament pressupostari més creïble d’este Consell, les mesures de contenció de la despesa improductiva i la millora de l’eficiència en l’ús dels recursos públics dels valencians”, ha manifestat la consellera d’Hisenda.

Amb tot, la titular d’Hisenda insistix que mentres el Govern d’Espanya “no aborde la reforma del sistema de finançament i continue consentint la injustícia que suposa l’infrafinançament crònic de la Comunitat Valenciana, no només estarem condemnats a patir un dèficit estructural alt, sinó que els recursos que podríem destinar a Sanitat o Educació se n’aniran en el pagament d’interessos per l’elevat deute que hem heretat de l’anterior Consell”.

El deute creixerà a menys ritme que en els últims anys

En eixe sentit, l’agència de qualificació ressenya que el deute de la Comunitat Valenciana continuarà creixent en els pròxims anys, però ho farà a un ritme inferior que en els últims anys.

Sobre este tema, Ruth Merino ha assenyalat que, mentres que el Consell “sí que fa el seu treball i està centrat a adoptar totes les mesures al seu abast per a contindre la despesa i millorar l’eficiència en l’ús dels recursos públics”, la ministra d’Hisenda “continua sense assumir la seua responsabilitat d’impulsar la reforma del sistema de finançament”.

“Si està tan preocupada i compromesa com diu per assegurar que tots els espanyols puguen accedir a servicis públics de qualitat, la ministra Montero hauria de convocar demà mateix el Consell de Política Fiscal i Financera per a abordar d’una vegada per sempre este assumpte, en lloc de continuar culpant el PP del seu propi desistiment de funcions”, ha reiterat la consellera d’Hisenda.

Menys càrrega de dèficit i deute

Moody’s preveu que la situació fiscal dels governs autonòmics i locals espanyols millorarà en els pròxims dos o tres anys i les previsions que llança apunten al fet que els seus saldos operatius bruts milloraran i es reduiran les càrregues de dèficit i deute. També espera que els fons Next Generation de la Unió Europea tinguen un impacte positiu en les economies locals, que es reflectirà a partir de 2024.

La decisió de Moody’s es produïx una setmana després de confirmar la qualificació d’Espanya en ‘Baa1’ i millorar la perspectiva d’estable a positiva. Amb tot, raona que si les perspectives de creixement econòmic del país a mitjà termini “foren més i menys volàtils”, podrien augmentar les transferències de l’Estat a les comunitats i els ajuntaments per damunt del que es preveu.

Galeria d'imatges