Justícia i Interior
Bous al carrer

Elisa Núñez: “En els bous al carrer el nostre objectiu és apuntalar la seguretat com a element clau per al present i el futur de la festa”

23/03/2024
Elisa Núñez: “En els bous al carrer el nostre objectiu és apuntalar la seguretat com a element clau per al present i el futur de la festa”
  • La consellera apel·la a la corresponsabilitat de les parts implicades en la festa per a actuar com un equip, i qualifica al director de festeig com “la pedra angular” de la celebració dels festejos taurins
  • Un total de 50 alcaldes i regidors de Castelló assistixen a la Jornada per a Directors de Festejos Taurins a Castelló, que ha reactivat la Conselleria després de no haver-se’n celebrat cap durant els governs del Botànic

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha destacat que “en els bous al carrer el nostre objectiu és apuntalar la seguretat com a element clau per al present i el futur de la festa, perquè la festa se sosté si es fa bé i s’atén les obligacions que este esdeveniment demanda, perquè els contratemps que, inevitablement es donaran, siguen els mínims possibles”.

En este sentit, Elisa Núñez ha recordat que “la festa és festa, però també és responsabilitat per als organitzadors, participants i públic”. Per això, ha apel·lat a la corresponsabilitat de totes les parts implicades per a actuar com un equip: “la Generalitat, legislant, autoritzant, informant, aconsellant i formant la gent i els ajuntaments, els alcaldes, regidors i policies locals estant a peu d’obra, a peu de festeig, aplicant la normativa i decidint què fer en cas de necessitat”.

La consellera ha inaugurat la Jornada Informativa per a Directors de Festejos Taurins, celebrada a Castelló, dirigida als responsables municipals que puguen exercir en el futur la funció de director de festeig, amb la finalitat de donar-los a conéixer els requisits d’organització i les seues funcions. Han assistit 50 alcaldes i regidors de municipis de la província de Castelló.

La conselleria de Justícia i Interior ha reactivat les Jornades per a Directors de Festejos per la importància que tenen per a la seguretat dels bous al carrer, i després que durant els governs del Botànic no se’n celebrara cap a la província de Castelló.

En este sentit, la titular de Justícia i Interior ha anunciat “la celebració de diversos cursos més en les tres províncies, Castelló, València i Alacant, així com cursos per a col·laboradors voluntaris i experts taurins abans del mes de juliol, que suposa l’inici de la temporada alta de la celebració de festejos”.
Elisa Núñez, ha destacat la importància d’este curs de formació perquè “un director de festeig és la pedra angular, és el que mana, el que decidix, el que ordena. Si esta persona desconeix les seues funcions, ignora les seues obligacions o falla en les seues responsabilitats, tot el model cau per si mateix”.

Una altra de les actuacions que està impulsant la Conselleria de Justícia i Interior per a millorar la seguretat en la celebració dels festejos taurins és la millora i l’ampliació del Reglament regulador dels festejos de bous al carrer.

Sobre el procés de millora del reglament, la consellera ha informat que “ja comptem amb l’opinió i els punts de vista d’arquitectes, aparelladors, personal sanitari, penyes, aficionats, ramaders i responsables del benestar animal, i seguirem amb més contactes en les pròximes dates”.

La consellera ha ressaltat que “a la Comunitat Valenciana se celebren la mitat de tots els festejos taurins populars d’Espanya, en concret en 2023 es van celebrar 8.685 a la nostra regió, la qual cosa demostra que els bous al carrer estan molt arrelats i són un senyal d’identitat de la cultura popular valenciana”.

Director de festeig

La direcció del festeig correspon a l’alcalde del municipi on se celebre, qui pot delegar tal atribució en un regidor de la corporació o designar un funcionari de la Policia Local.

El Reglament de festejos taurins tradicionals de la Comunitat Valenciana atribuïx al director del festeig una condició d’autoritat i la responsabilitat de vigilar el normal desenvolupament del festeig i d’exigir el compliment exacte de cada una de les disposicions del reglament.

Per a fer-ho, ha de requerir per part de l’organitzador la documentació necessària abans de l’inici del festeig, i pot recaptar la intervenció dels agents de l’autoritat, col·laboradors voluntaris i experts professionals taurins per al compliment de les mesures per a la protecció de la integritat física de tot els que intervenen o assistixen al festeig.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la consellerade Justicia e Interior, Elisa Núñez