Sanitat
Fita en cirurgia neonatal

La Fe intervé amb èxit un tumor en una bebé que encara estava en període de gestació

25/03/2024
La Fe intervé amb èxit un tumor en una bebé que encara estava en període de gestació
  • Es tractava d’extirpar un tumor cardíac que posava en risc la vida de la bebé i de la mare
  • És la primera vegada que es fa una intervenció d’este tipus a Espanya en un bebé tan menut

 

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha realitzat amb èxit, per primera vegada a Espanya, una intervenció quirúrgica per a extirpar un tumor cardíac a una bebé diagnosticada en període fetal, és a dir, abans de nàixer.

Es tractava d’un tumor cardíac poc freqüent conegut com a teratoma pericardíac diagnosticat en la setmana 24 de gestació (5 mesos i mig) i que es va comportar de manera agressiva, comprimint el cor i estructures veïnes, per tant, amenaçant la vida de la bebé i també de la mare.

Donada la complexitat de la situació, es va fer un seguiment exhaustiu de la gestació per la comissió de malformacions fetals de l’Hospital La Fe, integrada per un grup multidisciplinari format per especialistes en obstetrícia, neonatologia, genètica, cirurgia, cardiologia, neurologia i radiologia pediàtriques.

Este comité va decidir inicialment un maneig intrauterí amb la realització per part d’obstetrícia de tècniques per a alleujar la compressió del tumor amb la finalitat que la bebé complira setmanes de gestació i evitar el naixement prematur. En la setmana 28 de la gestació, és a dir, als sis mesos i mig, i donada la gravetat extrema, es decidix extraure la bebé mitjançant cesària, amb tan sols 900 grams de pes.

Segons Raquel Escrig, cap de secció de Neonatologia, “la complexitat del procediment era causada pel fet que, per les característiques del tumor, la pacient podria morir immediatament després de tallar el cordó umbilical que la mantenia unida a la mare per la qual cosa calia mantindre-la unida a la placenta mentres s’estabilitzava la pacient i s’iniciava l’acte quirúrgic”. Es tracta de la tècnica coneguda com EXIT (Ex Útero Intrapartum Treatment).

Operatiu quirúrgic

Es va articular un operatiu quirúrgic de més d’una trentena de professionals, consistent en dos equips quirúrgics complets: un per a la mare amb anestesiologia obstètrica i especialistes en obstetrícia i ginecologia; i el segon per a la bebé, amb neonatologia, anestesiologia pediàtrica, cirurgia pediàtrica, cardiologia pediàtrica i cirurgia cardíaca infantil, en el mateix quiròfan.

Durant diversos dies, es va estudiar i es va assajar la cirurgia recreant l’escenari mitjançant simulació clínica. És la primera vegada que a l’Hospital La Fe es fa este tipus d’operatiu.

Després de la cesària, la xiqueta es va mantindre amb vida gràcies a l’assistència placentària que li proporcionava la seua mare, permetent la seua intubació prèvia al pinçament del cordó umbilical i la seua intervenció quirúrgica immediata per a l’extirpació del tumor que comprometia la seua vida.

Sonia Garcés, especialista en anestesiologia pediàtrica de l’Hospital La Fe, ha explicat que “es tracta d’un cas excepcional perquè es tracta d’una bebé prematura. Hi ha en la literatura científica escassos reports de xiquets que, amb tan baix pes, hagen sobreviscut sense seqüeles a esta mena de tumors cardíacs”.

Recuperació i segona intervenció

La pacient va requerir una nova intervenció dos mesos després pels servicis de cirurgia pediàtrica, cirurgia cardíaca infantil, anestesiologia pediàtrica i la unitat de vigilància intensiva pediàtrica i reanimació per a eliminar restes del tumor que havia crescut novament. Després de l’operació i dos cicles de quimioteràpia en oncologia infantil de l’Hospital La Fe, la pacient està lliure de la malaltia.

Segons ha expressat el gerent de l’Hospital La Fe, José Luis Poveda: “La coordinació i l’experiència dels professionals del nostre hospital han sigut la clau per a l’èxit d’esta operació. Es tractava d’un repte molt complex que suposa una fita fonamental en el tractament dels tumors cardíacs en bebés prematurs”.

 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Raquel Escrig, cap de secció de Neonatologia de l'Hospital La Fe

Sonia Garcés, especialista en anestesiologia pediàtrica de l'Hospital La Fe