Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Dia Mundial del Teatre

La Filmoteca Valenciana estrena el documental valencià ‘A peu de carrer’ de Cristian Font i Pascual Ibáñez

25/03/2024
La Filmoteca Valenciana estrena el documental valencià ‘A peu de carrer’ de Cristian Font i Pascual Ibáñez
  • El documental tracta sobre els cinquanta anys d’història del teatre de carrer a la Comunitat Valenciana
  • La projecció, en sessió única, serà el dimarts 26 de març, a les 20.00 hores a la sala Berlanga de la Filmoteca
  • Serà presentat al públic pel director i productor Pascual Ibáñez i el productor Tomás Ibáñez, de la companyia teatral castellonenca Visitant

La Filmoteca Valenciana estrena el dimarts 26 de març, a les 20.00 hores, en sessió única, el documental A peu de carrer, dirigit per Cristian Font i Pascual Ibáñez i produït per Tomás Ibáñez i Pascual Ibáñez, de la companyia teatral castellonenca Visitants en coproducció amb la valenciana Producciones La Hormiga, amb la qual cosa comencen els actes commemoratius del Dia Mundial del Teatre, que se celebra el 27 de març.  

La pel·lícula serà presentada al públic de la sala Berlanga pel director i productor Pascual Ibáñez i el productor Tomás Ibáñez, director artístic de la companyia Visitants, pionera en la promoció del teatre de carrer i les arts escèniques a la província de Castelló i promotora d’este projecte de documental.   

La projecció comptarà amb l’assistència de la directora adjunta d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, María Fuster, i de la directora adjunta d’Arts Escèniques de l’IVC, María José Mora.

Amb una duració de 55 minuts i versió original en valencià, A peu de carrer mostra l’evolució que ha experimentat el teatre de carrer en l’àmbit social i cultural de la Comunitat Valenciana des de la dècada dels setanta fins als nostres dies, a través dels testimoniatges de fundadors i integrants de diferents companyies teatrals. El guió ha sigut escrit per l’actriu i dramaturga Sonia Alejo, vinculada des dels seus inicis a Visitants.

El documental compta amb les ajudes a la producció, que convoca anualment la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura.

El productor del documental i director artístic de la companyia Visitants, Tomás Ibáñez, ha assenyalat que es tracta d’un projecte “totalment pioner, que ens permet abordar amb una perspectiva històrica com va sorgir el teatre de carrer en el nostre entorn més immediat i quins fenòmens van actuar com a palanca de canvi per a impulsar la seua transformació fins a l’actualitat, a través de vídeos, fotografies i els testimoniatges de les mateixes persones que van ser clau en la creació i evolució de les diferents companyies que durant estes dècades van sorgir a la Comunitat Valenciana”.

Ibáñez també ha indicat que, prenent els mateixos protagonistes com a narradors, el documental “permet aportar a l’espectador una mirada íntima, profunda i apassionada sobre este esdeveniment escènic del qual encara queda molt per descobrir”.

A pesar que el teatre de carrer ha tingut una presència constant als carrers i places de les ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana, es tracta probablement de l’especialitat escènica menys estudiada en l’àmbit acadèmic.

En eixe sentit, el director artístic de Visitants ha recordat que el teatre de carrer “és, sense dubte, la disciplina més popular i accessible per a la ciutadania, ja que, per la seua pròpia idiosincràsia, no entén de barreres i arriba a qualsevol persona amb accés a l’espai públic però, al mateix temps, és una de les especialitats més fràgils de l’escena”.

Després de la seua estrena a la Filmoteca Valenciana el documental recorrerà durant els pròxims mesos altres municipis de la Comunitat Valenciana per a la seua projecció.

 

Galeria d'imatges