Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca Programació

La Filmoteca Valenciana presenta una retrospectiva integral sobre el cineasta francés François Truffaut

26/03/2024
La Filmoteca Valenciana presenta una retrospectiva integral sobre el cineasta francés François Truffaut
  • El cicle s’inicia el dimecres 27 de març, a les 18.00 hores, amb la projecció de tres dels seus curtmetratges
  • També es projecta, a les 20.00 hores Tirad sobre el pianista (1960), pel·lícula seleccionada per al cicle trimestral ‘La lletra en la imatge’

 

La Filmoteca Valenciana presenta una retrospectiva completa sobre François Truffaut (1932-1984), una de les figures fundacionals de la nouvelle vague i un dels principals representants del cine d’autor sorgit a la fi de la dècada dels cinquanta.

Sota la protecció del teòric André Bazin, que el va ajudar amb els seus problemes amb la justícia i la seua deserció del servici militar, Truffaut va ser un brillant, inquiet i precoç crític de la prestigiosa revista Cahiers du Cinéma, abans d’iniciar la seua carrera com a director, actor i guionista. Gran part de la seua filmografia està marcada per una infància desemparada i una adolescència conflictiva.

A més de tindre la capacitat de treball i el talent creatiu per a dirigir i produir una pel·lícula per any des de 1957 fins a 1983, quan va morir, víctima d’un tumor cerebral, Truffaut va ser també actor i un notable escriptor cinematogràfic.

De la seua faceta interpretativa destaca la seua labor en la seua pel·lícula El pequeño salvaje (1969) i en Encuentros en la tercera fase (1977) de Steven Spielberg. Del seu vessant crític cal esmentar l’excel·lent llibre d’entrevistes a Alfred Hitchcock, El cine según Hitchcock (1966).

Primers curtmetratges

El cicle s’inicia el dimecres 27 de març, a les 18.00 hores, amb la projecció de tres curtmetratges del cineasta francés rodats entre 1957 i 1962. Los mocosos (1957) va suposar el debut darrere de la càmera de Truffaut. Tenia 25 anys i en el curt ja figuren dos dels temes que vertebren tota la seua obra posterior: la infància i l’amor. Una historia de agua (1958) és l’única pel·lícula que va dirigir Truffaut en col·laboració amb Jean-Luc Godard i presenta un romanç entre dos jóvens pels carrers inundats del centre de París.

El tercer curtmetratge és Antoine y Colette (1962), segona pel·lícula de la sèrie sobre el personatge d’Antoine Doinel, que ja havia sigut el protagonista de Los 400 golpes. El curt forma part de la pel·lícula episòdica El amor a los veinte años, en la qual també van participar Shintarô Ishihara, Marcel Ophüls, Renzo Rossellini i Andrzej Wajda. Este programa de curts es podrà tornar a veure el divendres 29 de març, a les 20.45 hores.

Tirad sobre el pianista en ‘La lletra i la imatge’

En la segona sessió del dimecres 27 de març, a les 20.00 hores, es projecta Tirad sobre el pianista (1960), que serà presentada al públic pel cap de programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado.

Basada en la novel·la Down There de David Goodis, el segon llargmetratge de Truffaut és el títol triat per al cicle trimestral ‘La lletra en la imatge’, un projecte de col·laboració entre la Filmoteca Valenciana i la Biblioteca Pública de València en el qual s’analitzen les relacions entre una obra literària i la seua adaptació cinematogràfica.

Protagonitzada pel cantant Charles Aznavour, Tirad sobre el pianista és una singular aproximació al cine policíac nord-americà de sèrie B, però també un homenatge a directors admirats per Truffaut com Samuel Fuller o Nicholas Ray. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dijous 28 de març, a les 18.00 hores.

Així mateix, José Antonio Hurtado impartirà una conferència sobre les relacions entre la novel·la de Goodis i la pel·lícula de Truffaut a la seu de la Biblioteca Pública de València el dimarts 2 d’abril, a les 18.00 hores.

El dijous 28 de març a les 20.00 hores i el diumenge 31 de març a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Los cuatrocientos golpes (1959), òpera prima de François Truffaut i un dels grans clàssics de la història del cine amb el qual la nouvelle vague es va donar a conéixer internacionalment. També és la primera d’una sèrie de cinc pel·lícules en les quals Jean-Pierre Léaud interpreta Antoine Doinel, personatge inspirat en la vida del mateix Truffaut.

El dissabte 30 a les 18.00 hores i el diumenge 31 de març a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Jules y Jim (1962), una altra de les pel·lícules fonamentals en la filmografia de Truffaut. Basada en la novel·la homònima de Henri-Pierre Roché i protagonitzada per Jeanne Moreau, Oskar Werner i Henri Serre, Jules y Jim aborda d’una manera fresca i original un triangle amorós que transcorre abans i després de la Primera Guerra Mundial.

Programació el mes d’abril

Així mateix, el cicle continua durant el mes d’abril, amb la projecció el dimarts 2 a les 18.00 hores i el dimecres 3 a les 20.00 hores, de La piel suave (1964), un drama romàntic sobre un famós escriptor, casat i amb una filla de 10 anys, que abandona la llar conjugal després d’iniciar una relació amb una hostessa de vol.

El dijous 4 d’abril, a les 18.00 hores; i el diumenge 7 d’abril, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Fahrenheit 451 (1966), protagonitzada per Julie Christie i Oskar Werner, i basada en la cèlebre novel·la homònima de ciència-ficció de Ray Bradbury sobre un món futur en el qual els llibres prohibits són sistemàticament perseguits i enviats a la foguera.

El dijous 4 d’abril a les 20.15 hores i el diumenge 14 d’abril a les 18 hores, es projecta La novia vestía de negro (1967), una història de passió i venjança sobre una dona que no es detindrà davant de res per a venjar la mort del seu marit.

Així mateix, el dijous 11 d’abril a les 18.00 hores i el diumenge 14 d’abril a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Besos robados (1968), tercera pel·lícula sobre Antoine Doinel després de Los 400 golpes i el curtmetratge Antoine y Colette. Després de ser expulsat de l’exèrcit per mala conducta, Doinel visita una antiga nóvia i troba treball per a sobreviure, primer com a vigilant nocturn i després com a detectiu privat.

El divendres 12 d’abril a les 18.00 hores i el dimecres 17 d’abril a les 20.00 hores, serà el torn de La sirena del Mississipi (1969), protagonitzada per Jean-Paul Belmondo i Catherine Deneuve. Basada en una novel·la de Cornell Woolrich, esta comèdia romàntica conta la història d’una dona que viatja des de França a una illa del Carib per a contraure matrimoni amb un ric hisendat al qual no coneix, perquè només han mantingut una relació epistolar.

Una setmana després, el divendres 19 d’abril a les 20.00 hores i el diumenge 21 d’abril a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Domicilio conyugal (1970), quarta entrega de la sèrie d’Antoine Doinel en la qual el personatge interpretat per Jean Pierre-Leaud ja s’ha casat amb la nóvia a la qual cortejava en Besos robados, però la seua vida matrimonial entrarà en crisi per la irrupció d’una jove japonesa.

El dissabte 20 d’abril a les 18.00 hores i el diumenge 21 d’abril a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta El pequeño salvaje (1969), basada en la història real de Victor de Aveyron, un xiquet que va créixer aïllat en els boscos de França a la fi del segle XVIII, sense cap contacte amb la civilització. Un metge interpretat pel mateix Truffaut s’encarregarà d’educar-lo i reintegrar-lo en la societat.

La sessió del dissabte 20 d’abril tindrà servici gratuït de ludoteca cultural per a menors acompanyants de 4 a 12 anys, comprant l’entrada de la pel·lícula en línia abans de les 14 hores del divendres 19 d’abril.

El cicle de François Truffaut prosseguirà al maig amb la projecció de Las dos inglesas y el amor (1971), Una chica tan decente como yo (1972), La noche americana (1973), Diario íntimo de Adela H (1975), La piel dura (1976), El amante del amor (1977), La habitación verde (1978), El amor en fuga (1979), El último metro (1980), La mujer de al lado (1981) i Vivamente el domingo (1983).

 

Galeria d'imatges