Justícia i Interior

Interior coordina més de 1.200 efectius contra incendis forestals durant la Setmana Santa i Pasqua

26/03/2024
Interior coordina més de 1.200 efectius contra incendis forestals durant la Setmana Santa i Pasqua
  • Els bombers forestals de les 16 unitats de reforç s’incorporaran a les seues bases amb un mes d’antelació
  • Els sis helicòpters helitransportats de llançament d’aigua i transport de personal romandran operatius tot l’any
  • Elisa Núñez destaca que “amb totes estes mesures extraordinàries volem donar una resposta àgil, eficient i eficaç davant dels nombrosos conats d’incendi que s’estan produint”

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), ha activat el dispositiu extraordinari de prevenció i extinció d’incendis forestals que estarà format per més de 1.200 efectius i es desenvoluparà entre el 28 de març i el 8 d’abril, amb motiu de la Setmana Santa i Pasqua, una festivitat en la qual s’intensifica l’afluència de visitants a les zones de muntanya de la Comunitat Valenciana.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha presidit, al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, la reunió de coordinació del Pla de vigilància dissuasiva i mesures especials de Setmana Santa i Pasqua. En esta reunió, els organismes implicats en la prevenció i l’extinció d’incendis forestals hi informen i establixen les mesures especials a adoptar a partir d’este període festiu i com a bestreta de la campanya estival.

El dispositiu previst per la Conselleria de Justícia i Interior està format pel personal tècnic del Centre de Coordinació d’Emergències i pel Servici de Bombers Forestals de la Generalitat, integrat per 40 unitats terrestres i sis helitransportades, que són les que treballen durant tot l’any, a les quals se sumen a partir de l’1 d’abril, i amb un mes d’antelació, 183 bombers de les 16 unitats de reforç.

A més, es comptarà amb 19 mitjans aeris de vigilància i extinció d’incendis (9 avions i 10 helicòpters). Com a novetat enguany, els sis helicòpters helitransportats de llançament d’aigua i transport de personal estaran operatius tot l’any. Pel que fa a la sala del telèfon únic d’Emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana, incrementarà el seu personal un 3 %.

El dispositiu aportat per la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals inclou 422 persones al llarg de tot el període, distribuïdes a les tres províncies, de manera que a Castelló en seran 106; a València, 183; a Alacant, 103, i 30 sense província assignada. Per tipologia, entre els recursos que estaran operatius hi ha equips de coordinació, la Unitat Tècnica, formació, manteniment, unitats ordinàries, comarcals, motobombes, polivalents, observatoris, les brigades de gestió de biomassa i l’equip de suport tècnic.

Per la seua banda, la Policia de la Generalitat augmentarà les unitats encarregades de realitzar vigilàncies preventives dins de les zones recreatives des del 28 de març, supervisant el bon ús del foc i evitant que se’n faça ús als parcs naturals.

Elisa Núñez ha destacat que “amb totes estes mesures extraordinàries volem donar una resposta àgil, eficient i eficaç davant dels nombrosos conats d’incendi que s’estan produint en els últims mesos, a causa de la meteorologia, la falta de pluja i la sequera que es registra en estos moments en el patrimoni natural de la Comunitat Valenciana”.

Rutes i vols de vigilància

Per a tal fi, durant la Setmana Santa i la Pasqua s’adoptaran les mesures preventives previstes en el nivell de risc màxim d’incendis forestals (nivell 3 de preemergència). A més, està previst el vol de reconeixement de tres mitjans aeris de la Generalitat per a realitzar rutes de vigilància preventiva, carregats amb aigua i retardant. Per a fer-ho, s’han establit set rutes per les tres províncies, especialment en els territoris amb més massa forestal.

D’altra banda, a tot este dispositiu que depén de la Conselleria de Justícia i Interior se sumaran els agents mediambientals de la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Infraestructures i Territori; efectius dels consorcis provincials de bombers de València, Castelló i Alacant; bombers municipals de les capitals de província, i forces i cossos de seguretat de l’Estat. Es mantindran les dotacions als parcs i, en el cas que la previsió meteorològica siga favorable a la generació o propagació d’incendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

Prevenció i conscienciació

La titular d’Interior ha recordat que, al marge de totes estes mesures, durant tot l’any, es treballa en la prevenció d’incendis a través de projectes com la construcció de huit depòsits d’aigua i l’inici del procediment de sis més per a lluitar contra els incendis forestals; l’adaptació i el manteniment de més 4.300 hectàrees tallafocs, i el manteniment de més de 100 quilòmetres de pistes forestals. També s’ha impulsat la ramaderia extensiva, les cremes prescrites controlades, l’aprofitament energètic de la biomassa i s’han habilitat ajudes perquè els ajuntaments puguen desenvolupar els seus plans contra incendis.

Finalment, Elisa Núñez ha fet una crida a la població tant de la Comunitat Valenciana com els visitants que passen les seues vacacions en l’entorn rural, ja que “és important que entre tots cuidem el que és el nostre patrimoni natural, especialment en este període festiu de més afluència”, i hi ha afegit que “la conscienciació és indispensable per a preservar els nostres boscos i muntanyes”.

La consellera de Justícia i Interior ha conclòs que hi ha ferramentes a la disposició dels ciutadans per a informar-se sobre els consells i les recomanacions a través dels canals oficials de l’1·1·2 Comunitat Valenciana, entre els quals el compte de Twitter i l’app d’Avisos 112, en la qual es pot fer un seguiment en temps real del nivell de risc d’incendis.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats