Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Aigua i infraestructures de reg

La Generalitat mostra la seua “aposta decidida” per la modernització de la séquia Reial del Xúquer i la protecció de l’Albufera

26/03/2024
La Generalitat mostra la seua “aposta decidida” per la modernització de la séquia Reial del Xúquer i la protecció de l’Albufera
  • El conseller José Luis Aguirre destaca les inversions d’Agricultura, que permetran un estalvi d’un màxim de 7 hectòmetres cúbics
  • La consellera Salomé Pradas anuncia que enguany es licitarà l’obra de la xarxa de transport dels sectors 42, 43 i 44 als termes municipals d’Alcàsser, Beniparrell i Albal

La Generalitat ha defés la seua “aposta decidida” amb el procés de modernització de la séquia Reial del Xúquer i ha oferit la seua col·laboració en les tasques que s’estan duent a terme per a renovar les diverses xarxes de transport d’esta infraestructura hídrica històrica. Tot amb les “màximes garanties” de protecció del Parc Natural de l’Albufera, i que asseguren un subministrament eficient per als agricultors.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, i la consellera d’Infraestructures, Medi Ambient, Aigua i Territori, Salomé Pradas, s’han pronunciat en este sentit durant la seua participació en el tradicional acte de benedicció i la solta simbòlica d’aigües de la séquia Reial del Xúquer, en l’assut d’Antella.

La consellera Salomé Pradas ha reafirmat el compromís de la Generalitat amb el procés de modernització en el qual la séquia Reial està immersa des de fa anys i més concretament amb els sectors 21, 27, 28, 31, 36, 39, 45 i 1A. “Estos sectors estan molt prop de l’Albufera i des del Consell hem d’assumir el repte de dissenyar estos projectes de manera compatible amb la protecció del llac”, ha explicat.

Durant la seua intervenció, la titular de Medi Ambient ha anunciat que el suport del Consell als regants “es materialitzarà amb la licitació de l’obra de la xarxa de transport dels sectors 42, 43 i 44 als termes municipals d’Alcàsser, Beniparrell i Albal”. Una actuació que –hi ha afegit– “permetrà millorar un tram d’una infraestructura vital per a 20.500 hectàrees de cítrics, arrossars, caquis, hortalisses i fruiters de 21 municipis”.

La responsable de la Conselleria de Medi Ambient i Aigua ha destacat “la importància de la labor de la séquia Reial del Xúquer en les necessàries aportacions a l’Albufera” i ha recalcat el compromís “per a reduir al màxim l’aportació de nutrients i acabar amb abocaments directes d’estacions depuradores”. Per això, ha destacat, “apostarem de manera decidida per l’execució d’actuacions de sanejament”.

En este sentit, la consellera ha reclamat al Ministeri de Transició Ecològica i a l’empresa estatal Acuamed “la urgència de la construcció completa de les obres dels tancs de tempesta i els col·lectors associats, que seguixen sense ser una realitat pese al compromís”. Unes actuacions que permetrien que l’excés d’aigua generada per algun episodi de pluges torrencials no vaja directament al llac.

Salomé Pradas ha recordat que la Comunitat Valenciana reutilitza un 40 % de l’aigua de tot Espanya. Però, a pesar de ser líders, ha advocat “per anar més enllà i identificar els colls de botella que impedixen que puguem aprofitar l’aigua disponible a Pinedo per a alliberar cabals regulats amb destinació a l’Albufera”. “Tenim la intenció i la determinació de realitzar les inversions necessàries en depuració per a fer-ho possible, però amb el vostre compromís i suport l’objectiu s’aconseguirà abans i s’aconseguirà millor”, ha sentenciat.

Modernització d’infraestructures hídriques

Per la seua banda, el conseller Aguirre s’ha mostrat crític amb el Pla hidrogràfic nacional i ha defés complir “amb les nostres obligacions i els compromisos respecte als regants”.

En este marc, ha assenyalat que la séquia Reial del Xúquer “és un símbol del nostre saber fer en el maneig eficient de l’aigua com a recurs limitat i mal distribuït a Espanya”.

Aguirre ha posat en relleu la labor duta a terme pels regants de la séquia i la seua aposta per la innovació constant, la modernització real de les infraestructures i la digitalització, que han permés comptar “amb un sistema tan avançat, adaptat i optimitzat al nostre sector agrícola i a la nostra regió”.

Des de la Conselleria d’Agricultura s’està treballant per a complir el compromís adquirit per la Generalitat en 2001 per a finançar les obres necessàries per a la modernització dels regadius de les entitats integrants. En concret, duent a terme inversions en els diferents sectors que componen l’àrea de reg de la séquia Reial del Xúquer, que asseguren un subministrament eficient per als agricultors, i que permetran un estalvi d’un màxim de 7 hectòmetres cúbics.

D’altra banda, s’ha culminat amb èxit una inversió d’1.979.998 euros per al sector 1C i estan en plena execució diverses obres en els sectors 3, 5 i 17 amb una inversió total de prop de 12 milions d’euros.

Així mateix, s’està treballant en el sector 35, que es troba en fase d’avaluació d’impacte ambiental, amb una inversió projectada de 5.276.750,24 euros, i en el sector 4, ja en últimes fases del procés de licitació, la qual cosa permetrà escometre les obres en els pròxims mesos, mitjançant una inversió de 4.611.477,85 euros.

La Generalitat es troba analitzant diferents alternatives per a continuar donant suport als diversos sectors de la séquia. Aguirre ha conclòs que “des de la Conselleria d’Agricultura sempre buscarem la manera d’assumir les necessàries inversions i suports per a contribuir no només a mantindre’l, sinó a enfortir el paper de la séquia Reial del Xúquer”.

.

Galeria d'imatges