Sanitat

Sanitat inicia l’estratègia per a implementar el catàleg de biomarcadors en genètica i genòmica per a tots els pacients del Sistema Sanitari

26/03/2024
Sanitat inicia l’estratègia per a implementar el catàleg de biomarcadors en genètica i genòmica per a tots els pacients del Sistema Sanitari
  • S’ha reunit per primera vegada el grup de treball d’experts que es farà càrrec d’implementar este catàleg de biomarcadors
  • Sanitat designarà hospitals de referència que es faran càrrec d’analitzar estos biomarcadors, els resultats dels quals seran accessibles per qualsevol facultatiu que atenga el pacient
  • La finalitat és facilitar l’accés equitatiu de tots els pacients de la Comunitat Valenciana a estos diagnòstics

La Conselleria de Sanitat ha iniciat la posada en marxa de l’estratègia per a la implementació del catàleg de biomarcadors en genètica i genòmica del Sistema Nacional de Salut (SNS) a la Comunitat Valenciana.

Per a fer-ho, el grup de treball de la Conselleria de Sanitat que es farà càrrec d’esta estratègia ha mantingut una primera reunió este dimarts per a establir els objectius i les línies d’actuació que es duran a terme per a posar-la en marxa. Este grup està compost per 24 experts en anàlisis clíniques, biologia molecular, anatomia patològica, genètica, hematologia, medicina interna, farmàcia, salut pública i oncologia, entre altres àmbits.

Es tracta d’un grup d’especialistes que estaran coordinats a través de l’Oficina Autonòmica de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades de la Conselleria de Sanitat, el responsable de la qual és Juan Eduardo Megías.

L’objectiu inicial és abordar la implementació a la Comunitat Valenciana del catàleg de biomarcadors en genètica i genòmica establit pel Ministeri de Sanitat; una mesura que busca afavorir l’accés equitatiu al millor i més ràpid diagnòstic de tots els pacients potencials.

En este sentit, este grup d’experts assessorarà la Conselleria de Sanitat en diversos aspectes, com ara l’establiment dels hospitals de referència que s’encarregaran d’analitzar els biomarcadors mencionats.

“La idea és que qualsevol pacient de la Comunitat Valenciana puga accedir a estos diagnòstics i que no siga el pacient el que es trasllade, sinó la mostra. Volem que la mostra que es demane a cada pacient per a un biomarcador concret siga remesa al centre de referència en el qual s’analitzarà”, ha assenyalat el responsable de l’Oficina, Juan Eduardo Megías.

A més, els especialistes també analitzaran quins nous dispositius tecnològics és necessari adquirir, en quins centres sanitaris situar-los o establir els mecanismes perquè tota la informació que es genere siga accessible.

“La intenció és que qualsevol metge que tracte un pacient en qualsevol lloc de la Comunitat Valenciana puga accedir en temps real a eixes dades genètiques, que s’emmagatzemaran perquè, davant d’una altra patologia o diagnòstic potencial, siga possible que es puguen tornar a analitzar”, ha detallat Megías.

Així mateix, “este grup buscarà homogeneïtzar el diagnòstic molecular fonamental en patologies oncohematològiques”, ha manifestat Carlos Camps, responsable de l’Estratègia del càncer i de la medicina de precisió en oncologia de la Comunitat Valenciana.

Primera trobada

Esta primera reunió ha servit per a presentar els membres del grup i establir els principals objectius i funcions, com ara proposar la normativa necessària per al desenvolupament adequat d’estes tasques.

Així mateix, s’ha tractat com establir amb cada hospital la cartera comuna de proves genètiques i genòmiques. A més, s’han abordat aspectes com el circuit de derivació de mostres entre centres, la situació de cada laboratori hospitalari i s’han avaluat les sol·licituds de noves proves diagnòstiques no incloses prèviament.

El grup compta amb especialistes d’hospitals valencians com La Fe, Doctor Balmis, Clínic de València, General de Castelló, General d’Elx, General de València, Arnau de Vilanova i Doctor Peset, així com la Fundació Institut Valencià d’Oncologia (IVO), Salut Pública i altres direccions generals de la Conselleria de Sanitat.

Galeria d'imatges