Sanitat

Professionals de l’Hospital Doctor Balmis d’Alacant compartixen coneixements sobre tècniques endovasculars amb metges d’Ucraïna

29/03/2024
Professionals de l’Hospital Doctor Balmis d’Alacant compartixen coneixements sobre tècniques endovasculars amb metges d’Ucraïna
  • Els sanitaris espanyols impartixen un seminari en línia als seus homòlegs ucraïnesos sobre el tractament d’aneurismes, ictus isquèmic o fístules
  • La formació s’emmarca en la Spanish-Ukrainian Neurovascular School, un espai de cooperació orientat a l’intercanvi acadèmic

Especialistes en neuroradiologia intervencionista de l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant han establit un llaç de col·laboració amb homòlegs d’Ucraïna per a intercanviar coneixements en tècniques endovasculars. Els professionals sanitaris de l’hospital alacantí han impartit un seminari en línia dirigit a metges ucraïnesos interessats en les tècniques intervencionistes en neuroradiologia.

La formació s’emmarca en la Spanish-Ukrainian Neurovascular School, que és un espai de cooperació orientat a l’intercanvi acadèmic, impulsat per la Fundació per a la Cooperació Internacional de l’Organització Mèdica Col·legial (FCOMCI), en coordinació amb Scientific-Practical Center of Endovascular Neuroradiology NAMS (National Academy of Medical Sciences) of Ukraine.

Dins d’este marc, la Unitat de Neuroradiologia de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis d’Alacant i l’All-Ukrainian Association of Endovascular Neuroradiology han dut a terme este seminari d’introducció a la neuroradiologia intervencionista.

El cap de la Unitat de l’Hospital General Doctor Balmis, José Ignacio Gallego, ha explicat que “durant la formació s’han impartit sessions d’introducció a les principals àrees d’interés del tractament endovascular actual. Es tracta d’un abordatge mínimament invasiu de malalties dels vasos sanguinis (artèries o venes) en el cap i el coll, a través de catèters, navegant per l’interior d’estos”.

En l’activitat formativa s’ha abordat l’angiografia cerebral, una tècnica diagnòstica que empra una substància radioopaca que s’injecta en les artèries de cap o coll. Esta tècnica permet obtindre imatges dinàmiques directes dels vasos sanguinis en viu.

Els especialistes també han compartit coneixements sobre l’accés vascular o les malformacions arteriovenoses intracranials, des de les seues bases fisiopatològiques fins al seu tractament curatiu. La fisiopatologia és la disciplina mèdica que combina la fisiologia, la patologia i la bioquímica. Esta disciplina té com a objectiu estudiar les alteracions de les diverses funcions del cos humà per a comprendre la causa de l’aparició de diverses malalties.

En definitiva, en el programa d’esta formació internacional d’alt nivell s’han abordat les tècniques endovasculars modernes per al tractament d’aneurismes, ictus isquèmic, fístules, epistaxis o hematoma subdural.

Intercanvi de coneixements

La valoració dels professionals sanitaris d’esta classe d’accions és altament positiva. José Ignacio Gallego ha assegurat que “accions formatives com la que hem dut a terme amb els nostres companys d’Ucraïna, i en la qual ha participat el director de l’All-Ukrainian Association of Endovascular Neuroradiology, Dmytro Shchehlov, són molt importants”. “Amb esta mena d’activitats col·laboratives s’enfortixen els llaços de cooperació entre institucions mèdiques de països diferents, a més de ser una valuosa oportunitat per a l’intercanvi de coneixements i experiències entre experts en neuroradiologia intervencionista”, ha conclòs.

Galeria d'imatges