Sanitat

Sanitat participa en un projecte europeu per a previndre les malalties no transmissibles

30/03/2024
  • En el projecte intervenen més de 100 socis de 25 països europeus i disposarà d’un pressupost de més de 95 milions d’euros
  • El personal investigador valencià aplicarà accions en entorns locals per a recaptar informació i dissenyar pràctiques innovadores de vida saludable

 

La Conselleria de Sanitat, a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i la Direcció General de Salut Pública, participa en un projecte europeu per a previndre el càncer i altres malalties no transmissibles i actuar sobre els determinants socials de la salut (les condicions d’habitatge i treball, el nivell d’ingressos, les pautes culturals, etc.).

L’objectiu del projecte, denominat PreventNCD, és millorar els sistemes de monitoratge d’este tipus de malalties, desenvolupar accions per a la promoció de comportaments saludables en col·lectius socialment vulnerables i donar suport a polítiques de salut pública que contribuïsquen a la disminució de les desigualtats en salut.

Així, l’enfocament del projecte està alineat amb el Pla europeu de lluita contra el càncer, que advoca per la implementació d’un sistema europeu d’informació sobre el càncer, en el qual destaca la creació de sistemes de monitoratge i pràctiques per a reduir les desigualtats socials en càncer.

En este sentit, el personal investigador valencià aplicarà accions en entorns locals amb la finalitat de recaptar informació útil per a dissenyar pràctiques innovadores de vida saludable. En les intervencions s’incorporarà una perspectiva d’acció comunitària, amb la cocreació i la participació de la comunitat i múltiples parts interessades, per a desenvolupar infraestructures i capacitats sostenibles i promoure equitat en salut en l’àmbit local.

El projecte té una duració de 4 anys i ha rebut un finançament de la Unió Europea superior als 95 milions d’euros. A més, compta amb la participació de més de 100 socis europeus de 25 països diferents.

En concret, la Fundació Fisabio de Conselleria de Sanitat ha sigut designada pel Ministeri de Sanitat com a autoritat competent. Per tant, coordinarà altres tres entitats espanyoles que participen en el projecte: la Fundació Institut d’Investigació Marqués de Valdecilla (IDIVAL) a Santander; l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a Catalunya i l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) a Madrid.

El consorci, coordinat per l’Institut Noruec de Salut Pública, va celebrar la seua reunió d’inici al febrer d’enguany, a Oslo (Noruega). A la reunió va assistir personal implicat en el projecte tant de la Direcció General de Salut Pública com personal de diferents àrees d’investigació de Fisabio; en concret de les de Càncer i Salut Pública, d’Ambient i Salut i de Malalties Rares.