Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Projecte d’innovació

Innovació dona suport a Aitex en el desenvolupament de nous processos de fabricació més sostenibles per a les indústries tèxtil i cosmètica

27/03/2024
Innovació dona suport a Aitex en el desenvolupament de nous processos de fabricació més sostenibles per a les indústries tèxtil i cosmètica
  • El secretari autonòmic i el director general d’Innovació visiten el centre tecnològic per a conéixer este projecte en col·laboració amb empreses
  • Els nous desenvolupaments reduïxen el consum d’aigua i electricitat i potencien les sinergies entre indústries i l’aprofitament de residus

 

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme dona suport amb 270.000 euros una nova iniciativa d’I+D+i liderada pel centre d’investigació i innovació AITEX i dirigida a validar i transferir nous processos industrials més sostenibles als sectors del tèxtil i la cosmètica.

El projecte, denominat PROSTECO, permetrà reduir el consum d’aigua i energia, potenciarà la reutilització de materials i d’esta manera es minimitzarà l’impacte mediambiental de dos indústries estratègiques per a l’economia de la Comunitat Valenciana.

Per a fer-ho, AITEX col·laborarà amb diferents firmes dels dos sectors, la qual cosa permetrà, segons ha assenyalat el secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, “adaptar la investigació a les necessitats dels dos sectors afavorint la transferència de coneixement i resultats a la resta del teixit industrial”.

Mora i el director general d’Innovació, Juan José Cortes, han visitat les instal·lacions d’AITEX per a conéixer els progressos d’esta iniciativa de la mà de l’equip directiu d’este centre.

Per al director general d’Innovació, el projecte liderat per AITEX ajudarà la indústria tèxtil i cosmètica a avançar en la transició cap a una economia circular i competitiva en línia amb els objectius de Brussel·les.

En este sentit, ha destacat que des de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme “es fomenten solucions que responen a les polítiques mediambientals de la Unió Europea que demanden productes més sostenibles i respectuosos amb la naturalesa”.

Millores en els processos industrials

En el sector tèxtil, l’equip d’especialistes explora una nova tecnologia per a tenyir les peces per micronebulització, que permet minorar fins a un 98 % el consum d’aigua i un 47 % el d’electricitat. Es tracta d’un sistema que reduïx, a més, els abocaments contaminants al medi ambient, ja que durant el procés s’empra únicament la quantitat exacta de producte que és capaç d’absorbir el teixit.

El projecte comprén també la cerca de nous cosmètics obtinguts a partir de processos sostenibles com l’emulsió en fred; l’ús d’ingredients upcycled, és a dir, els que provenen de residus de matèries naturals; o formulacions sense a penes aigua o en barra, conegudes pel terme en anglés waterless.

En el marc d’esta iniciativa s’estan investigant, així mateix, nous tipus de detergents sostenibles i eficaços a partir d’ingredients d’origen natural, mitjançant processos i reactors a escala pilot, amb la finalitat de reduir l’impacte ambiental d’esta indústria.

L’objectiu és establir sinergies entre els dos sectors per a aconseguir tèxtils sostenibles acabats i/o tintats amb actius cosmètics d’origen natural per a la cura de la pell.

Estalvi en el consum hídric

La tècnica tradicional de tintura en la indústria tèxtil comporta un consum d’aigua de 150 litres per cada quilogram de tela, la qual cosa representa un problema compartit amb el sector de la cosmètica. Segons un informe de Water Footprint Network, la petjada hídrica d’esta indústria a escala mundial equival al consum anual de totes les cases dels Estats Units.

És per això que la iniciativa que AITEX desenvolupa amb el suport de la Direcció General d’Innovació contribuirà a reduir l’impacte d’estes activitats en el medi ambient i millorarà la competitivitat de les empreses de la Comunitat Valenciana en el mercat global.

 

Galeria d'imatges