Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

La Generalitat recupera la campanya ‘Pasqua als Parcs’ amb més d’un centenar d’activitats per Setmana Santa

27/03/2024
La Generalitat recupera la campanya ‘Pasqua als Parcs’ amb més d’un centenar d’activitats per Setmana Santa
  • Es preveu que 40.000 persones visiten els parcs naturals i espais protegits per a disfrutar i conéixer el patrimoni natural valencià
  • S’han adequat 1.772 quilòmetres de rutes, 159 berenadors i àrees recreatives, 35 observatoris i 19 centres d’interpretació
  • La consellera Salomé Pradas destaca que els parcs naturals “són un motor econòmic que complementa l’oferta turística de sol i platja”

 

La Generalitat ha recuperat la campanya ‘Pasqua als Parcs’ per a donar a conéixer el patrimoni natural de la Comunitat Valenciana amb un centenar d’activitats durant Setmana Santa. Els 27 espais protegits, compostos per 22 parcs naturals, un monument natural i quatre paisatges, “estan preparats per a rebre les més de 40.000 persones que estimem que els visitaran durant esta Setmana Santa”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, en la presentació del dispositiu especial que s’ha elaborat per a estes vacacions.

Pradas, que ha acudit al Centre d’Interpretació del Parc Natural del Túria amb el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha detallat que estos dies estaran disponibles 120 sendes a peu amb una extensió conjunta de 1.295 quilòmetres als quals se sumen 330 quilòmetres en 19 rutes per a bicicleta, altres 24 per a cadires Joëlette (83 quilòmetres) més 15 rutes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda en 12 parcs naturals.

“Disposem, per tant, d’una oferta de 1.772 quilòmetres de rutes als parcs naturals per a totes les edats i condicions en els quals es disposen 159 berenadors i àrees recreatives”, ha detallat. Esta proposta es complementa amb el centenar d’activitats, entre les quals destaquen rutes interpretatives que s’oferixen als visitants com ‘Descobrint els Camí dels Pelegrins’ que es farà al Penyagolosa. També amb altres campanyes com les cadires CRAN/JOËLETTE itinerants, que permeten que les persones amb mobilitat reduïda puguen disfrutar d’estos espais.

A això cal unir els 35 observatoris disposats per tots els enclavaments i els elements d’accessibilitat com les audioguies i sons de fauna a l’Albufera, la Calderona, la serra Mariola, les Columbretes, la Mata i Santa Pola; les maquetes tàctils a la Font Roja i les Hoces del Cabriel o les rutes sensitives del prat de Cabanes i la serra Escalona.

Durant les últimes setmanes, un total de 230 professionals han estat treballant per a posar a punt sendes, miradors, observatoris i elements de senyalització “perquè tots puguen disfrutar i conéixer l’immens patrimoni natural de les tres províncies”, ha assegurat la consellera.

En la Setmana Santa de 2023, els centres d’interpretació dels parcs naturals van atendre més de 35.000 persones, la qual cosa suposa un increment de visitants del 21 %, respecte a l’any anterior i, per tant, segons Pradas “s’estima que enguany augmente esta xifra”.

De fet, l’any passat, més de 250.000 persones van visitar els parcs naturals, “un fet que demostra que estos enclavaments no solament són un tresor ecològic i ambiental, sinó també un motor econòmic que complementa la nostra oferta turística de sol i platja i que suposa una font d’oportunitats i progrés per a les zones d’interior a les quals, des del Consell de Carlos Mazón, continuarem donant suport i fomentant”.

La consellera, que ha atés les peticions dels diferents municipis, també ha apel·lat a “la responsabilitat col·lectiva donada la situació de sequera i l’amenaça d’incendis forestals, per la qual cosa cal extremar la precaució perquè esta Setmana Santa puguem disfrutar dels nostres parcs naturals i ho puguem fer molts anys més”.

Recomanacions

Per eixe motiu, ha pregat a tots “que seguisquen les indicacions i recomanacions dels agents mediambientals, guies i altre personal que es desplegaran per tots els enclavaments referent a recórrer únicament les sendes senyalitzades, no emportar-se plantes, flors o animals, mantindre les mascotes lligades, no deixar residus ni fer sorolls innecessaris perquè l’impacte de la visita siga el mínim possible”.

“No es pot valorar el que no es coneix i, per això, anime a tots a acostar-se als espais protegits de la Generalitat, que estan preparats per a visitar-los sense que la presència humana supose impacte sobre els ecosistemes i puguen ser apreciats en tota la seua bellesa”, ha conclòs Salomé Pradas.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera de Medio Ambiente

Director General de Medio Natural y Animal