Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Les Salines de Santa Pola registren el nombre més gran d’exemplars de gavina capblanca

29/03/2024
Les Salines de Santa Pola registren el nombre més gran d’exemplars de gavina capblanca
  • L’enclavament és la llar de 1.479 parelles d’esta au amenaçada d’un total de 1.846 que també niuen a l’Albufera i a les Llacunes de la Mata-Torrevieja

El Parc Natural de les Salines de Santa Pola ha registrat el nombre més gran d’exemplars de gavina capblanca (Chroicocephalus genei) de la sèrie històrica amb un total de 1.479 parelles en este 2023, la qual cosa suposa un rècord per a esta espècie amenaçada, que també habita a l’Albufera i a les Llacunes de La Mata-Torrevieja i arriba a les 1.846 parelles.

Per al director general del Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, el procés de recuperació d’esta espècie “va camí de l’èxit” des de la seua inclusió en el Catàleg valencià de fauna amenaçada, a inicis dels anys noranta, quan es va començar a reintroduir primer a l’Albufera i, posteriorment, als aiguamolls del sud d’Alacant, com ara les Llacunes, “on han trobat un hàbitat idoni com ho demostren les xifres”, ha asseverat.

Mérida també ha explicat que el procés de nidificació va començar l’abril de l’any passat a l’aiguamoll de Santa Pola, especialment a les illes grans de la partida del Pinet.

L’altre gran nucli de població de la gavina capblanca se situa al Parc Natural de les Llacunes de la Mata-Torrevieja, on s’han comptabilitzat 331 parelles, especialment a l’illa est (277) i a la sud (54).

D’altra banda, en la colònia de l’Albufera de València s’ha detectat una lleugera millora respecte a l’any anterior, amb 36 parelles, que, no obstant això, no supera el nombre de parelles anterior a 2010. Així, “tots els nius se situen a l’illa nord, en dos nuclis separats de 14 i 22 nius”, ha especificat Mérida.

El seguiment de la colònia de gavina capblanca a l’Albufera l’ha dut a terme el Servici de Conservació d’Ambients Aquàtics/SAV-Servici Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València; en les colònies dels aiguamolls del sud d’Alacant el seguiment l’han realitzat el personal del Centre de Recuperació de Fauna (CRF) de Santa Faç (Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000) i els ornitòlegs de l’associació AHSA (Amigos de los Humedales del sud d’Alacant).

Finalment, al CRF de Santa Faç, i amb una brigada Natura 2000, s’han dut a terme accions per a evitar la nidificació del gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis), un enemic natural de la gavina capblanca.

Galeria d'imatges