Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Medi Ambient avalua la presència del gat salvatge en els boscos de la Comunitat Valenciana gràcies al sistema de foto trampeig

31/03/2024
Medi Ambient avalua la presència del gat salvatge en els boscos de la Comunitat Valenciana gràcies al sistema de foto trampeig
  • El director general de Medi Natural ha assegurat que “esta ferramenta ajuda a conéixer la fauna que hi ha en el nostre espai natural per a desenvolupar plans de gestió i accions de conservació”

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori avalua la presència del gat salvatge en els boscos de la Comunitat Valenciana gràcies al sistema de foto trampeig, una ferramenta que “ajuda a conéixer la fauna que hi ha en el nostre espai natural per a desenvolupar plans de gestió i accions de conservació”, tal com ha confirmat el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida.

Les càmeres instal·lades pels tècnics de la Direcció General de Medi Natural han detectat, recentment, la presència del gat salvatge (Felis silvestris), una espècie que es desconeixia si continuava habitant els nostres boscos o havia desaparegut, i també d’espècies noves que venen a colonitzar els nostres espais naturals com el cérvol (Cervus elaphus), que no hi estava present fins ara.

La foto trampeig és un sistema de seguiment no invasiu i respectuós, que evita les molèsties a la fauna salvatge, ja que reduïx al màxim la presència humana i la intervenció en el territori. Les imatges que ens proporcionen estos equips permeten, a més de conéixer la presència d’espècies determinades, estimar-ne la freqüència i la densitat, l’estat sanitari, així com identificar individus a través del pelatge, taques d’identificació i plomatge.

“Des de fa uns quants anys, el Parc Natural de la Puebla de San Miguel treballa en el projecte de detecció de fauna a través del mètode de foto parany. Això ens ajuda a crear una imatge fixa que és molt difícil obtindre amb només el reconeixement visual”, ha destacat Raúl Mérida.

En este sentit, durant el temps que fa que es troba en marxa el projecte s’han pogut llistar les espècies que habiten en els nostres boscos, la preferència que tenen per llocs determinats, el comportament, alimentació i altres curiositats.

El procediment per a instal·lar les càmeres consistix en l’elecció d’uns punts dins de cada una de les quadrícules del parc natural. Després d’això, s’usa un atraient per a facilitar el pas dels animals per eixa zona. A més, per a obtindre el màxim nombre possible de registres, les càmeres s’instal·len en els llocs més propicis, com ara punts d’aigua, passos d’animals i posadors.​​​​​​​

Galeria d'imatges