Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
‘Les Arts és Barroc i Música Antiga’

Les Arts dedica el mes d’abril a la música antiga i barroca amb els artistes i les formacions principals del panorama nacional

31/03/2024
Les Arts dedica el mes d’abril a la música antiga i barroca amb els artistes i les formacions principals del panorama nacional
  • Forma Antiqva, amb l’òpera Los elementos, La Ritirata i La Dispersione conformen el programa del cicle al Teatre Martín i Soler
  • El contratenor Carlos Mena protagonitza un recital dins d’este cicle en el marc incomparable de l’església de Sant Nicolau el 12 d’abril

El Palau de les Arts Reina Sofia dedica el mes d’abril al barroc i a la música antiga amb un cicle intens, coproduït amb el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM), que inclou alguns dels artistes i les formacions principals del panorama nacional.

En la tercera edició, el cicle ‘Les Arts és Barroc i Música Antiga’ torna a posar l’accent en les composicions per a veu d’estos períodes, amb una òpera en versió de concert i les actuacions de dos agrupacions especialitzades prestigioses en este repertori al Teatre Martín i Soler.

A més, s’ha programat un recital a l’església de Sant Nicolau, espai arquitectònic de referència per a este estil a la ciutat de València, dins de l’aposta de Les Arts per obrir la programació a públics i espais nous.

La Ritirata, sota la direcció del fundador Josetxu Obregón, inaugurarà l’activitat el 10 d’abril al Teatre Martín i Soler amb Il giardino di rose d’Alessandro Scarlatti. L’agrupació historicista interpretarà este oratori a cinc veus, considerat com una de les grans obres del compositor palermità, i que destaca per la riquesa instrumental extraordinària de l’orquestra, així com per una escriptura virtuosista de les àries.

La soprano Núria Rial encapçala una nòmina de veus especialitzades destacades en este repertori, en què s’inclouen Alicia Amo, Luciana Mancini, Víctor Sordo i José Coca Pisa.

L’endemà passat, el 12 d’abril, Carlos Mena protagonitza una de les novetats més importants del cicle per a esta temporada, amb un recital en el marc incomparable de l’església de Sant Nicolau.

Amb l’epígraf “La vita fugge”, el prestigiós contratenor, acompanyat pel violista Manuel Minguillón, presenta un programa exquisit i refinat de cançons sacres i espirituals per a veu i viola de mà, en una reivindicació de l’ingent patrimoni musical escrit per a este instrument, que va aconseguir la màxima esplendor a Espanya en el segle XVI.

La programació torna al Teatre Martín i Soler el dia 17 d’este mateix mes amb el grup Forma Antiqva i l’òpera de cambra Los elementos del mallorquí Antonio de Literes, que s’oferix en versió de concert. El clavecinista Aarón Zapico, un dels fundadors de la formació, dirigix esta obra, d’estil italià marcat, estrenada l’any 1705 a Madrid.

Los elementos trasllada la lluita entre els defensors dels Borbons i els Habsburg a un món on els elements naturals competixen entre ells per a governar-lo. Les sopranos Jone Martínez, Serena Pérez, Pilar Alva i Soraya Méncid posaran veu a l’aire, la terra, el foc i l’aigua, respectivament.

La Dispersione serà l’encarregada de clausurar el cicle actuant el 24 d’abril al Teatre Martín i Soler. Joan B. Boïls dirigix l’agrupació valenciana en José de Nebra i l’escena del temps.

El programa, dedicat a un dels compositors espanyols més importants del seu moment, també aborda peces d’altres destacades figures del panorama musical nacional de final del segle XVII i principi del segle XVIII com Antonio de Literes, Sebastián Durón i Antonio Martín y Coll, junt amb l’italià establit a Espanya, Luigi Boccherini, i el valencià més universal, Vicente Martín i Soler.

Galeria d'imatges