Justícia i Interior
Prevenció d’incendis

Justícia recorda que durant el període de Setmana Santa i Pasqua entren en vigor mesures extraordinàries que regulen l’ús del foc en terrenys forestals

28/03/2024
  • El reglament forestal per a estes dates prohibix les cremes en els terrenys forestals o amb una proximitat menor a 500 metres a estos i se suspenen les autoritzacions dels plans locals de crema
  • Les infraestructures per a cuinar o calfar-se de les àrees recreatives no es podran utilitzar quan s’establisca el nivell 3 de preemergència per risc d’incendis forestals

 

La Conselleria de Justícia i Interior recorda que durant el període de Setmana Santa i Pasqua entren en vigor mesures extraordinàries per a la prevenció d’incendis forestals, que regulen l’ús del foc en els terrenys forestals o amb una proximitat a estos menor a 500 metres.

Estes mesures s’adopten segons el que s’establix en el reglament forestal, aprovat per Decret 91/2023, per al període comprés entre el Dijous Sant i el dilluns immediatament següent al dilluns de Pasqua, conegut tradicionalment com a Dilluns de Sant Vicent, és a dir, del 28 de març al 8 d’abril (els dos inclusivament).

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez destaca que “durant estes dates, amb l’arribada del bon oratge i de dies de festa, tradicionalment es concentra un gran nombre de visitants en els nostres paratges naturals”, i anima els ciutadans a “disfrutar-los, però amb civisme i extremant totes les mesures de prevenció, ja que la sequera i les altes temperatures que s’han registrat este hivern, augmenten el risc d’incendis forestals”.

A més, la Conselleria ha avançat l’obertura de 14 observatoris forestals i mantindrà un total de 44 observatoris actius per a extremar la vigilància de les muntanyes.

Mesures extraordinàries

Les mesures extraordinàries establixen que, en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d’aquells queden prohibides la crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals, la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a alguna mena d’aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus, i les operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.

En els plans locals de cremes se suspendran totes les autoritzacions de crema concedides per a eixes dates.

Les infraestructures habilitades en àrees recreatives, els refugis i les zones d’acampada per a usar foc, siga per a cuinar (paellers) o siga calfar-se (fumerals), no podran utilitzar-se quan s’establisca el nivell 3 de preemergència per risc d’incendis forestals.

Altres mesures de seguretat

La Conselleria recorda els principals consells de prevenció quan estem disfrutant del nostre entorn, com no deixar residus després de passar el dia en la muntanya o després d’una acampada. A més, les burilles han d’apagar-se bé i mai tirar-les al sòl, sinó a les papereres o cendrers.

Altres mesures de seguretat que es poden prendre són estacionar el vehicle en els llocs indicats, i si no hi ha zona d’aparcament, convé no estacionar mai sobre vegetació seca o morta. A més, aparcar sempre en la direcció d’eixida facilita l’evacuació. Els camins i pistes forestals faciliten l’accés als mitjans d’extinció i possibiliten l’evacuació, per la qual cosa resulta molt important estacionar sense interrompre o dificultar el pas a altres vehicles.

També està prohibit tirar petards dins de les zones forestals i a menys de 500 metres d’estes.

Les acampades s’han de fer en les zones habilitades (terrenys forestals públics, degudament delimitats i condicionats, per a la seua ocupació temporal amb tendes de campanya) que tinguen les autoritzacions oficials pertinents.

44 observatoris forestals actius

La Conselleria de Justícia i Interior ha avançat el calendari d’obertura de 14 observatoris forestals (OF) de la Comunitat Valenciana que se sumen a altres 30 que romanen oberts tot l’any.

El motiu de l’avançament ha sigut l’absència de precipitacions i de les elevades temperatures dels últims mesos que poden provocar un risc elevat d’incendis i la falta d’humitat de la vegetació forestal.

Estos observatoris permeten la ràpida detecció dels incendis forestals i des d’estos es comunica a les centrals de prevenció provincials l’aparició d’un fum i la seua localització aproximada.

Situats en posicions geogràfiques privilegiades, el vigilant de l’observatori forestal pot detectar un incendi que s’està produint, en les seues fases inicials, a molts quilòmetres de distància i avisar els mitjans d’extinció. D’esta manera, començar les labors d’extinció com més prompte millor augmenta molt la probabilitat de contindre l’incendi.