Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Migració

La Vicepresidència Segona impulsa la creació del primer Consell Valencià Consular com a òrgan de coordinació entre els consolats i el Consell

29/03/2024
  • Este instrument naix amb l’objectiu de la Generalitat de recaptar l’opinió dels cònsols sobre el que demanen les persones estrangeres residents a la Comunitat Valenciana i promoure la seua inclusió social
  • Contribuirà a la comunicació entre els consolats i el Consell, la qual cosa es traduirà en una millora de l’atenció i la protecció als ciutadans d’altres països residents a la Comunitat Valenciana

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge està tramitant la creació del primer Consell Valencià Consular, que s’articula com un òrgan de coordinació i participació entre els consolats a la Comunitat Valenciana i la Generalitat.

El Consell naix amb l’objectiu de conéixer el que demanen les persones estrangeres residents a la Comunitat Valenciana i contribuir a la seua inclusió social. Servirà també per a recaptar l’opinió dels cònsols sobre els assumptes que siguen sotmesos a la seua consideració, així com per a traslladar a la Generalitat les inquietuds i necessitats dels ciutadans als quals estos representen.

Per tant, este òrgan de caràcter deliberatiu i consultiu es configura com un espai de coordinació entre els cònsols i el Consell, amb la finalitat d’aconseguir una millora de la comunicació entre les dos institucions, la qual cosa repercutirà en una millora de l’atenció i la protecció als ciutadans d’altres països residents a la Comunitat Valenciana.

Delegacions diplomàtiques

Actualment, la Comunitat Valenciana compta amb un gran nombre de delegacions diplomàtiques de diversos països que estan situades a les províncies d’Alacant, Castelló i València. Estos consolats són els encarregats del foment de les relacions amb les administracions públiques de l’estat receptor.

L’augment dels processos migratoris i el nombre cada vegada més creixent de ciutadans d’altres estats residents a la Comunitat Valenciana suposa més del 15 % de la població estrangera resident a Espanya. Per nacionalitats, les més nombroses són les procedents de Romania, el Regne Unit, el Marroc i Ucraïna, segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Prenent estes xifres en consideració i partint de la voluntat del Consell de comptar amb la participació dels representants d’estes persones estrangeres que residixen a la Comunitat Valenciana, s’ha valorat com a oportuna i necessària la creació del primer Consell Valencià Consular.

Este instrument públic estarà adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, que donarà suport tècnic i prestarà els mitjans personals i materials per a executar les seues tasques i funcions.