Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Natural

El Servici de Vigilància Marina de la Generalitat informa 66.000 embarcacions en el litoral de la Comunitat Valenciana durant 2023

28/03/2024
El Servici de Vigilància Marina de la Generalitat informa 66.000 embarcacions en el litoral de la Comunitat Valenciana durant 2023
  • El director general de Medi natural destaca que la missió d’este servici és “protegir la posidònia oceànica, una planta aquàtica endèmica del Mediterrani essencial per a la conservació de l’ecosistema marí”

La Generalitat, a través del Servici de Vigilància Marina, ha informat 66.000 embarcacions en el litoral de la Comunitat Valenciana durant 2023 i ha duplicat el desplegament marítim d’embarcacions que recorren el litoral de la Comunitat Valenciana. A més, gràcies a l’augment d’embarcacions i l’avançament del servici s’han fet més del doble de jornades de mar.

La principal funció d’este servici és, com ha indicat el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, “protegir la posidònia oceànica, una planta aquàtica endèmica del Mediterrani essencial per a la conservació de l’ecosistema marí i les platges” i ha afegit que “dos dels principals enemics de la posidònia són el fondeig d’embarcacions i els abocaments d’aigua”.

En 2023 el desplegament va començar a la fi del mes d’abril per a les 2 embarcacions, que van estar 8 mesos i les altres 6 embarcacions es van desplegar al llarg del mes de juny. El servici va finalitzar el 30 de novembre en el cas de les embarcacions de major duració, cobrint, per tant, els mesos de més activitat nàutica.

El Servici de Vigilància Marina fa altres tasques com la recopilació d’informació d’interés sobre l’activitat nàutica en l’àmbit dels espais protegits; la informació als patrons de les embarcacions sobre altres normatives específiques relacionades amb la protecció del medi natural marí, així com la realització de censos i seguiment de les espècies marines protegides i prioritàries.

Registre i control d’embarcacions

Cada embarcació del servici ha comptat amb un telèfon intel·ligent amb l’aplicació Field Maps instal·lada per a georeferenciar punts en un mapa, en temps real, associant cada un a una taula d’atributs. A més, l’aplicació permet generar via GPS el recorregut que fa el telèfon mòbil, mitjançant punts que es poden visualitzar des de la web.

Gràcies a una millor logística, este servici ha eixit a pescar un 74 % més de dies i en més zones del litoral. Així mateix, s’ha possibilitat arribar a més públic per mitjà del registre d’un 135 % més d’usuaris nàutics.

 

Galeria d'imatges